(FOTO) Iaşul de odinoară… poate! – Reportaj cultural cu Natalia Maxim (07.04.2015)
Publicat de Iuliana Bubuianu,
8 aprilie 2015, 13:40 / actualizat: 8 aprilie 2015, 18:54
Graficianul Sergiu Pasciuc ne invită la o calatorie în Iaşul de odinoară prin intermediul unei expoziţii inedite, deschisă la Galeria de Artă Grand Hotel Traian din Iaşi.
În lucrările sale artistul a scos în evidenţă frumuseţile locurilor din alte vremuri ale oraşului, de care se declara fascinat.
” Expoziția pe care o propun își dorește să fie, în primul rând, o mulțumire adusă orașului Iași pentru găzduire, oraș ce are o contribuție aparte la formarea mea profesională în sfera artelor frumoase.
Arhitectura veche a Iașului (atât cât s-a mai păstrat) m-a fascinat de la primul contact iar ceea ce am încercat inițial a fost ca în baza unei documentări prealabile să ajung realizarea unor reproduceri ale imaginilor Iașilor vechi așa cum le-a perceput și înțeles memoria mea, amintirea unor imagini transformate prin prisma filtrului propriei conștiințe.
Pe parcursul documentării însă, am trăit, în mod surprinzător inițial, sentimentul că acele fotografii, stampe, litografii din diferite perioade ale istoriei Iașilor, la care am avut acces, nu erau simple imagini ce surprindeau instantanee din viața și forfota unui oraș, ci transmiteau mult mai mult: stări, atitudini, sentimente, fiecare imagine a fiecărei clădiri având de spus o poveste proprie.
În dorința de a surprinde acele stări, trăiri am încercat o abordare tehnică nu atât diferită, cât mai degrabă particulară ca metodă de redare plastică a imaginii. Astfel, mi-am propus un exercițiu de tehnică mixtă, care, pe suportul material celulozic (hârtie texturată), vine cu suprapunerea unor reveniri combinate de desen și laviu de culoare cu instrumente diferite: creion, peniță, acuarela, creioane colorate și chiar pix.
Varianta de realizare și expunere pe coli de hârtie cu margini franjurate vine să accentueze ideea de trecere inefabilă a timpului, care, în derularea-i imperturbabilă, nu poate smulge imaginilor trecutului acelor locuri valoarea invariabil perpetuă.
Alegerea cu predilecție a tematicii imaginilor Iașului de odinioară se argumentează, în legătură cu afirmația făcută la început, prin faptul că Iașii au un aport important la deschiderea mea către vechi, fiind locul unde am studiat și înțeles valoarea bunurilor de patrimoniu și necesitatea conservării acestora în sensul asigurării perpetuării mesajului prin intermediul materiei obiectului a cărui imagine îl transmite.”
De loc din Botoșani, graficianul a studiat artele frumoase la Iași și a devenit în 2003 masterand la secția Decorațiuni și Amenajări Interioare, în cadrul Universității de Arte „George Enescu”. Experiența și cunoștințele acumulate îl recomandă astăzi drept unul dintre cei mai buni designeri de amenajări interioare și de mobilier. Proiectele sale rezidențiale înfrumusețează astăzi casele a sute de ieșeni. De asemenea, proiectele a zeci de spații de office, centre medicale, redacții de ziar și de radio, studiouri tv, magazine și unități de alimentație publică poartă semnătura designer-ului Sergiu Parsciuc.
Expoziţia “Iaşul de odinoară…poate” ramâne deschisa publicului vizitator pe tot parcursul lunii aprilie la Galeria de Artă Grand Hotel Traian din Iaşi. Iubitorii de artă pot admira şi achiziţiona creaţiile artistului grafic Sergiu Pasciuc.