„Reverență făcută creației, lui Dumnezeu, naturii” prin fotografia artistului Dan Mihalcea
Publicat de gabrielarotaru, 16 octombrie 2023, 12:43
La 14 octombrie 2023, începând cu ora 12, am participat, la Iași, în incinta Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Palatul Culturii, la expoziția de fotografie intitualată „Cum respiră pământul”, expoziție semnată de către fotograful, videograful, artistul Dan Mihalcea.
Înainte de vernisajul expoziției, am invitat la dialog pe doamna Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, cea care ne-a zugrăvit, prin cuvânt, un tablou general al evenimentului, cu accent atât pe activitatea videojurnalistului Dan Mihalcea, cât și pe fotografiile, în număr de 20, expuse.
Expoziția de față, deschisă publicului până la 31 octombrie 2023, este spectaculoasă, determinându-ne a ne adresa întrebări în ceea ce privește intervenția omului în armonia naturii, ne mai precizează Monica Nănescu.
O altă voce pe care am înregistrat-o înaintea vernisajului expoziției „Cum respiră pământul” este a domnului profesor Mihai Dorin, cel care ne spune că artistul Dan Mihalcea prin intermediul creațiilor de față ne propune un dicurs plastic în geologie; Mihai Dorin a mai precizat că această „colecție de tablouri” este de o stranietate plastică aparte, absolut încântătoare, având mesaj pedagogic, invitându-ne să respirăm împreună cu pământul, să-l respectăm și să avem răgazul sufletesc și talentul, priceperea pentru a-i vedea frumusețea.
În expoziția de față este, subtil, ilustrat un discurs despre geneză, iar artistul Dan Mihalcea a suprins, prin fotografie, Vulcanii Noroioși, Pâclele Mici (județul Buzău) în niște ipostaze care-ți sugerează cu adevărat frământările magnifice ale genezei.
De asemenea, cu câteva minute înaintea vernisajului, am invitat la dialog pe artistul Dan Mihalcea, cel care ne spune povestea expoziției de față. Dan Mihalcea a ajuns în zona Vulcanilor Noroioși din Pâclele Mici, Buzău, de patru ori și a realizat sute de fotografii. Din acestea a selectat 20… pentru a le expune în expoziția de față, expoziție care, în următoarea perioadă, va ajunge la Barșov, Uniunea Scriitorilor, Filiala Brașov, Râmnicu Vâlcea, Galeria de Artă Artex, respectiv Cluj-Napoca, Muzeul de Artă.
Dan Mihalcea este regizor de film și televiziune, director de imagine și artist fotograf, fiind absolvent al cursurile Facultății de Arte din cadrul Universității „Hyperion” București, specializarea Regie de Film și Televiziune. A obținut titlul de master, în cadrul programului de Studii de Dramaturgie Cinematografică, Scenaristică de Film și Televiziune al aceleeași facultăți, urmând acum studiile doctorale în domeniul Cinematografie și Media, la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Începând din anul 1995, a fost implicat în diferite proiecte artistice de televiziune ca regizor artistic, regizor de montaj, director de imagine, operator de imagine, realizator de film documentar, editor de montaj sau fotograf pentru produs, catalog și eveniment. În prezent, este videojurnalist în cadrul Agenției Naționale de Presă „Agerpres”.
Laureat al unor importante festivaluri internaționale și naționale de film documentar, regizorul Dan Mihalcea este și autorul lucrărilor care fac obiectul expoziției de fotografie religioasă „Canonicon”, inaugurată în anul 2014, la Institutul Cultural Român și itinerată în douăsprezece orașe din România, manifestare despre care ne oferă amănunte.
Imediat după realizarea înregistrărilor de mai sus, am asistat la vernisajul expoziției „Cum respiră pământul”, iar în discursul de început, domnul profesor Mihai Dorin avea să suțină despre Dan Mihalcea că „stăpânește clipa într-o secvență care devine eternitate dacă pui har în ea”; de asemenea, profesorul Dorin mai spune că autorul parcurge un spațiu uriaș de la geologie la sacru, încântându-ne cu un discurs de o frapantă modernitate și de o frumusețe siderală.
Subiectul de față îl prezentăm într-o ediție viitoare a emisiunii Dialog interucultural, emisiune difuzată în fiecare vineri, pe frecvențele Radio Iași – 1053 KHz/AM, 90,8; 94,5, respectiv 96,3 MHz/FM.
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN