Vot în cimitir – Semnal critic cu Mihaela Munteanu (30.10.2014)
Publicat de mihaelamunteanu, 30 octombrie 2014, 14:05
Situaţie inedită în comuna Vultureşti, din judeţul Suceava, unde în satul Mereşti, secţia de votare va fi realizată în prăznicarul situat în cimitirul satului.
“Ducă-se pe pustie”… şi o cruce mare – e una dintre reacţiile bâtrânilor din sat, cărora le-am dat vestea duminică, taman când ieşeau de la biserică. Decizia e oficială, deşi numai un vot al Consiliului parohial ar fi îndeptăţit la luarea unei astfel de hotărâri, iar oamenii nu au fost consultaţi chiar în situaţia în care prăznicarul e făcut prin contribuţia comunităţii, şi aparţine ei.
Mai mult chiar, dacă va exista un decedat în sat, în intervalul alocat pregătirii şi organizării alegerilor, e posibil să apară situaţia în care, deşi a contribuit la realizarea prăznicarului, familia decedatului să nu poată realiza praznicul în singurul spaţiu din sat pretabil la aşa ceva.
De ce s-a ajuns aici? – vă întrebaţi şi dvs. fireşte. Comuna Vultureşti nu a reuşit să se mobilizeze în atragerea de fonduri şi nici în realizarea unor investiţii absolute necesare – reţea de apă şi canalizare, asfaltarea măcar a drumului principal, reparaţia cămunului cultural vechi dacă nu construirea unuia nou şi aşa mai departe.
Mai mult chiar, la Mereşti, comuna Vultureşti se mai înregistrează un record nedorit: ambele şcoli s-au desfiinţat şi s-au transformat în cârciumi, printr-o mişcare despre care nu discutăm astăzi, dar promitem să revenim.
Cum alte clădiri în afara caselor de locuit nu prea mai sunt, s-a ajuns la situaţia în care duminică, populaţia din Mereşti va merge să-şi exprime liber alegerea… în cimitir.
Procesul de vot, e un act care trebuie exercitat cu maximă răspundere, dar capătă la Mereşti o conotaţie aparte prin poziţionarea secţiei de vot într-un spaţiu privat, în prăznicar.
Ne exprimăm speranţa că şi în această situaţie votarea se va desfăşura în bune condiţii, iar după votare se vor găsi insituţii care să cerceteze şi povestea cu transformarea şcolilor în cârciumi şi cea cu abuzul de a fi decis utilizarea unui spaţiu care nu-ţi aparţine fără acceptul proprietarului.
Duminică în satul Mereşti, comuna Vultureşti, judeţul Suceava sătenii vor aprinde o lumânare pentru morţi şi vii, vor spune un “Doamne ajută!” şi vor merge la vot cu speranţa că viitorul le va aduce întâmplări mai bune.