Telescopul – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (05.03.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 5 martie 2016, 08:17
Telescopul este un instrument ce ajută la observarea obiectelor îndepărtate prin colectarea radiaţiilor electromagnetice (ex. lumina). Lumina colectată se concentrează într-un punct numit focar şi produce o imagine mărită.
Cuvântul “telescop” provine din cuvintele greceşti “tele” (depărtare) şi “skopien” (a vedea), iar cel care a venit cu acest nume este matematicianul grec Giovanni Demisiani, în anul 1611. Acesta i-a dat numele unui intrument realizat de Galileo Galilei pe care l-a prezentat la banchetul de la “Accademia dei Lincei”.
Nu se poate spune despre telescop că este un instrument ce a fost inventat de cineva anume, dar putem spune că este un instrument care a fost într-o continuă dezvoltare în primii săi ani şi mai mulţi cercetători şi inventatori şi-au pus amprenta în realizarea instrumentului.
Cel mai vechi telescop funcţional este telescopul refractor ce a apărut în Olanda în anul 1608. Dezvoltarea instrumentului este creditată lui Hans Lippershey şi Zacharias Jansen, producători de ochelari din Middelburg, şi lui Jacob Metius din Alkmaar. Cei trei au construit fiecare câte un telescop la câteva săptămâni distanţă unul faţă de celălalt, deci îi putem considera ca pionierii telescoapelor. Totuşi, Lippershey este creditat de mulţi oameni ca şi inventatorul telescopului, acesta fiind primul care şi-a publicat lucrarea.
Galileo Galilei este o altă figură importantă în istoria telescopului. El a îmbunătăţit foarte mult design-ul celor trei olandezi şi a creat propriul lui telescop. Lui Galilei trebuie să îi acordăm creditul pentru îmbunătăţirile aduse telescopului şi pentru prima utilizare astronomică.
Telescopul reflector a fost inventat de către Sir Isaac Newton în anul 1688. Spre deosebire de telescoapele refractoare construite de cei trei olandezi, care foloseau doar lentile pentru a mări imaginea obiectelor din depărtare, telescopul reflector al lui Newton folosea şi oglinzi pentru a spori claritatea imaginii. Telescopul a luat numele inventatorului – telescopul Newtonian.
Invenţia lentilelor acromatice din anul 1733 a corectat parţial aberaţiile de culoare prezente la lentilele simple, iar acest lucru a condus la construcţia telescoapelor refractoare mai scurte şi mai funcţionale. Deşi telescoapele reflectoare nu erau limitate de problemele cromatice ca şi cele refractoare, au apărut probleme la uzura oglinzilor metalice, dar problema a fost rezolvata odată cu introducerea oglinzilor căptuşite cu argint in 1857 şi cele căptuşite cu aluminiu în anul 1932.
Telescoapele moderne de astăzi nu sunt limitate de folosinţa lentilelor şi a oglinzilor şi sunt capabile să “privească” în galaxii aflate la foarte mare depărtare. Totuşi, aceste realizări nu erau posibile dacă nu existau oameni precum Lippershey, Galilei şi Newton, oameni care au inventat telescopul şi au permis să aruncăm o privire în depărtare.
(FOTO: nasa.gov, galileotelescope.com, telescopesky.com)