România a REMIZAT cu Finlanda, scor 1-1, în preliminariile Euro-2016.
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 octombrie 2015, 05:45
Reprezentativa României a terminat la egalitate, scor 1-1 (0-0), partida disputată joi seară, pe Arena Naţională, în compania selecţionatei Finlandei, în penultima etapă a grupelor de calificare la Campionatul European din 2016, meci la care golul „tricolorilor” a fost marcat în minutul 90+1.
Suporterii au început să părăsească tribunele înaintea finalului, mulţi dintre ei strigând „Demisia!”.
România a smuls in extremis egalul, după un meci pe care l-a controlat circa 65 de minute, dar pe care a fost la un pas să îl piardă lamentabil.
Finlanda, care nu a învins niciodată România, în zece meciuri oficiale, a deschis scorul prin Joel Pohjanpalo (67), dar Ovidiu Hoban a redat tricolorilor speranţa în prelungiri (90+1), marcând un gol ce poate aduce calificarea directă la EURO 2016, în cazul unei victorii cu Feroe.
Tricolorii şi-au creat o ocazie mare de gol în chiar primul minut de joc, când Keşeru a reluat cu capul spre colţul scurt, dar fundaşul Uronen a respins din faţa porţii. Peste doar câteva minute, atacantul României a reluat cu capul peste poartă (4). Bogdan Stancu a fost şi el aproape de gol, dar portarul Hradecky a respins, iar Grigore a trimis peste poartă (8).
După acest forcing de debut, nordicii au reuşit să iasă din propria jumătate şi la prima acţiune de atac au fost aproape de deschiderea scorului: Pohjanpalo (15) a deviat o centrare venită în careu, dar Tătăruşanu a avut un reflex salvator.
România a revenit imediat în atac, iar Hradecky s-a remarcat din nou, respingând în acelaşi minut, 17, două mingi periculoase expediate de Stancu şi Chiricheş.
Naţionala antrenată de Anghel Iordănescu a exercitat o presiune constantă, întreruptă de raiduri răzleţe ale finlandezilor, care nu au avut consistenţă pe faza de atac.
Grigore a creat şi el pericol la poarta lui Hradecky, însă a fost imprecis (21), după care Keşeru s-a aflat de două ori în prim plan: în min. 35 a luftat din poziţie ideală, de la 11 metri, iar în minutul 43 şutul său a fost respins de portar. Goalkeeper-ul finlandez a avut o intervenţie providenţială şi în min. 44, când a deturnat şutul la colţul lung al lui Torje (44).
România a început ezitant repriza secundă, iar Pukki a fost în poziţie de a deschide scorul, însă Tătăruşanu a apărat (48).
Torje (50) i-a testat vigilenţa lui Hradecky, iar Raţ (53) a trimis puţin peste transversală, pentru ca Torje să rateze cea mai mare ocazie (55), şutul său din marginea careului lovind bara. Un minut mai târziu, Tătăruşanu ne-a dat emoţii, scăpând pentru un moment o centrare în faţa lui Pukki.,
Hradecky a fost la post şi în min. 58, la mingea trimisă cu capul de Keşeru, din centrarea lui Sânmărtean.
Împotriva cursului jocului, Finlanda a reuşit să deschidă scorul, prin Joel Pohjanpalo (67), la capătul unui contraatac. Mai mult, oaspeţii au fost aproape să îşi dubleze avantajul un minut mai târziu, dar Tătăruşanu a reţinut in extremis.
România a acuzat şocul şi nu a mai legat nimic, iar Pukki a fost faultat de Grigore în careu, dar arbitrul a lăsat jocul să continue (72). Ring (80) a tras pe direcţia lui Tătăruşanu, care a salvat un nou gol.
Când puţină lume se mai aştepta, un şut al lui Andone a fost respins de portarul Hradecky, iar Hoban a împins mingea în poartă, egalând scorul 1-1 (90+1).
România va juca duminică în Feroe, cu calificarea ”pe masă”, după ce Irlanda de Nord a obţinut biletul pentru turneul din Franţa.
Iordănescu a fost contestat pe finalul meciului, stadionul cerându-i demisia, într-un moment în care echipa era într-o vizibilă degringoladă.
România a stabilit şi un nou record de ineficacitate cu acest prilej, 428 de minute fără gol marcat, depăşind contraperformanţa care dura din 1948 (413 minute).
România – Finlanda 1-1 (0-0)
Au marcat: Ovidiu Hoban (90+1), respectiv Joel Pohjanpalo (67).
Bucureşti, Arena Naţională
Preliminariile EURO 2016 – Grupa F
Au evoluat echipele:
România: 12. Ciprian Tătăruşanu – 2. Paul Papp, 6. Vlad Chiricheş, 21. Dragoş Grigore, 3. Răzvan Raţ (căpitan) – 5. Ovidiu Hoban – 11. Gabriel Torje (22. Adrian Popa, 87), 17. Lucian Sânmartean, 7. Alexandru Chipciu (10. Alexandru Maxim, 60) – 19. Bogdan Stancu (9. Florin Andone, 69) – 13. Claudiu Keşeru. Selecţioner: Anghel Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Costel Pantilimon, 23. Silviu Lung Jr – 15. Valerică Găman, 16. Alexandru Măţel, 4. Cosmin Moţi, 14. Steliano Filip, 8. Mihai Pintilii, 18. Andrei Prepeliţă, 20. Constantin Budescu.
Finlanda: 1. Lukas Hradecky – 13. Kari Arkivuo (5. Ville Jalasto, 64), 2. Paulus Arajuuri (4. Joona Toivio, 62), 3. Niklas Moisander (căpitan), 18. Jere Uronen – 19. Alexander Ring, 15. Markus Halsti, 6. Rasmus Schuller, 8. Perparim Hetemaj – 10. Teemu Pukki – 20. Joel Pohjanpalo (21. Kasper Haemaelaeinen, 77). Selecţioner: Markku Kanerva.
Rezerve neutilizate: 12. Niki Maenpaa, 23. Jesse Joronen – 22. Jukka Raitala, 7. Juhani Ojala, 17. Thomas Lam, 16. Sakari Mattila, 11. Robin Lod, 9. Berat Sadik.
Arbitru: Craig Thomson; arbitri asistenţi: David McGeachie, William Conquer; arbitri asistenţi adiţionali: Steven McLean, Andrew Dallas; arbitru de rezervă: Douglas Ross (toţi din Scoţia). Delegat UEFA: George Fantaros (Cipru), observator UEFA pentru arbitri: Matteo Trefoloni (Italia) Cartonaşe galbene: Pohjanpalo (49), Halsti (54), Toivio (74), Hetemaj (82).
(Agerpres/ FOTO prosport.ro)