România învinge și Suedia, scor 1-0…
Publicat de nicolaetomescu, 27 martie 2018, 23:26
În meciurile amicale, rescriem istoria…
Au trecut (aproape) 24 ani de când lua sfârşit visul american (al românilor iubitori de fotbal)… În ziua de 10 iulie 1994, România a fost la mai puțin de un pas de semifinalele Campionatului Mondial, dar neputința și destinul au transformat în lacrimi speranţele „Generaţiei de Aur”… Partida de pe „Stanford Stadium” din San Francisco a fost una echilibrată. Vedeta de atunci a suedezilor, Thomas Brolin, deschisese scorul în minutul 78 (după o schemă lucrată, care a prins pe picior greşit apărarea noastră). Tricolorii au reuşit să egaleze prin Răducioiu (minutul 88), cel care a reluat în poartă balonul şutat de Hagi şi deviat de un fundaş advers. S-a intrat în prelungiri, iar în minutul 101, acelaşi Răducioiu a şutat de la marginea careului mare şi a dus România în avantaj. Imediat după reluarea jocului, nordicii au rămas în zece – după ce Stefan Schwarz l-a faultat din postura de ultim apărător pe Ilie Dumitrescu. A venit minutul 115, minut în care Florin Prunea a ieşit greşit la o centrare venită din partea dreaptă a atacului suedezilor; înaltul Kennet Andersson a reluat cu capul în plasa porţii apărate de goalkeeper-ul tricolorilor. S-a ajuns la penalty-uri, acolo unde, alţi doi jucători extraordinari (Dan Petrescu şi Miodrag Belodedici) au fost doborâți de emoții și au ratat… România părăsea, pentru a doua oară, un turneu final în urma executării loviturilor de pedeapsă, prima dată consemnându-se acest fapt în 1990 (România-Irlanda). În 1994, România a fost eliminată în faza sferturilor, performanţa „Generaţiei de aur” păstrându-și caracterul de unicitate în istoria fotbalului românesc…
„Ne așteaptă un meci foarte greu, cu o echipă bine organizată, care a eliminat Italia de la Mondial. O echipă tipic nordică, foarte solidă. Toate meciurile de la națională sunt grele, înțeleg anumite comentarii, dar am venit să calific echipa la «European». Așa că întotdeauna voi încerca să aliniez cel mai bun prim 11 care există, indiferent de nume și vârstă. Voi încerca să introduc un 11 care să incomodeze adversarul. Starea gazonului va fi foarte grea. Mă îngrijoreză starea gazonului, dar este și un exercițiu bun pentru a ne adapta la diferite condiții de joc și de antrenamente. Vom vedea dacă suntem la nivelul acestor naționale calificate la Campionatul Mondial”, iată cuvintele lui Cosmin Contra înaintea partidei din această seară/27 martie 2018… Inspirat în analiza făcută, în privința sistemului de joc din ziua de grație, a schemelor tactice (starea execrabilă a gazonului reprezenta un prezumtiv avantaj al echipei de forță) și, mai ales, a schimbărilor efectuate (Rotariu este exemplul sugestiv), antrenorul naționalei României poate invoca, de acum înainte, prima victorie în fața Israelului după 22 de ani și „revanșa” cu suedezii (după 24 de ani)…
https://youtu.be/kXm-7bv1t8U
P.S.: Să nu uităm caracterul de meci amical (deși nordicii păreau consternați, nu ar fi dorit să plece învinși); să ne gândim că România a tras primul şut la poarta Suediei de abia în minutul 25, iar ocaziile mari le-a avut în minutele de prelungire ale partidei… Meciurile oficiale presupun mai multe variabile, au altă încărcătură…