Sferturi de finală, Australian Open: Halep vs Pliskova 6-3; 6-2
Publicat de nicolaetomescu, 23 ianuarie 2018, 21:32 / actualizat: 24 ianuarie 2018, 19:37
24 ianuarie 2018:
Setul I… 6-3, de la 0-3 (chiar șansă pentru Pliskova de a face 4-0; început crispat în privința Simonei Halep, o stare uitată repede și părăsită în avantajul unui joc tactic fără cusur)…
Setul al II-lea… 6-2
„(…)În mod clar, nu a fost cel mai bun start, dar am știut că meciul trebuie repornit, că trebuie să nu mai ratez mingi și să mă mișc mai bine. Am început să joc în stilul meu și am servit bine. Totul a mers aproape așa cum mi-am dorit. Cu siguranță, meciul cu Kerber va fi diferit. Joacă bine și întoarce mingile foarte puternic. Trebuie să fiu pregătită, să stau pe picioare și să fiu calmă, să domin meciul și să încerc să câștig orice punct. Încerc să mă bucur de semifinale și să nu mă gândesc la rezultat; doar să fac cel mai bun joc al meu”, a declarat Simona Halep după calificarea în semifinale.
„Cu Kerber şi Wozniacki mă simt mai bine, pentru că le simt jocul, iuţesc ritmul şi pot obţine puncte. Cu Simona nu-i aşa, cu Halep mă simt cel mai puţin confortabil. Mă rog să nu mai fie pe partea mea de tablou data viitoare”, a declarat Pliskova (la conferința de presă). „Nu ştiu ce s-a întâmplat la 3-0. Am pornit bine, ea nu juca prea fericit în debut, a greşit, dar game-ul al patrulea a fost de o importanță crucială. Dacă mă duceam la 4-0, ar fi fost setul meu. Ea joacă foarte bine împotriva mea, chiar nu ştiu unde este problema. Cu certitudine, trebuie să schimb ceva pentru următorul meci contra ei, pentru că-mi citeşte foarte bine jocul, serviciul meu nu este eficient. returnează incredibil! Nu cred că am făcut ceva greşit, poate n-am jucat cum trebuie unele puncte importante, dar ea foloseşte foarte mult viteza pe care o dezvolt. Aici apare problema, atunci când încerc să iuţesc jocul, iar ei îi place acest lucru”, a completat Pliskova.
Simona Halep o întâlnește, în semifinale, pe Angelique Kerber (germanca a trecut de Madison Keys/S.U.A., cu 6-1; 6-2)…
Irina Begu și Monica Niculescu au pierdut semifinala probei de dublu feminin (în beneficiul rusoaicelor Elena Vesnina și Ekaterina Makarova), scor 4-6; 3-6. Performanța celor două tenismene din România, de a atinge un asemenea nivel la primul turneu de Grand Slam, este una remarcabilă…
*
23 ianuarie 2018:
Simona Halep, jucătoarea care a stat cel mai mult pe teren la acest Grand Slam (şapte ore şi 59 de minute, timp efectiv, mult peste celelalte combatante/iată de ce liderul WTA face antrenamente uşoare, încercând doar să-şi menţină tonusul muscular), suportă noul duel cu Karolina Pliskova. Până în clipa de față, cu puține ore înaintea meciului programat miercuri dimineață (nu mai devreme de 6:00, ora României), cehoaica poartă semnificația condiționalului prezent („ar fi”… de preferat), a victimei „fără șanse” (dintre tenismenele titrate)/Halep a învins-o de cinci în şase întâlniri (nemaivorbind despre turneul demonstrativ, neoficial, din Thailanda), având cel mai bun bilanţ față de jucătoarele de Top 10 WTA pe care le-a întâlnit…
Dar… Pliskova a dovedit că Australian Open 2018 poate fi conceput și tratat cu mare responsabilitate; a ajuns în sferturi fără a se întrebuinţa enorm (a trecut, la pas, de Roig Cepede/Paraguay/ 6-3; 6-4, de Beatriz Haddad Maia/Brazilia/ 6-1; 6-1, de Lucie Safarova/Cehia/ 7-6; 6-5, numai în optimi a avut nevoie de set decisiv împotriva conaţionalei Barbora Strycova, scor 6-7; 6-3; 6-2); „Primul set pierdut m-a stors de energie, dar am încercat să mă calmez şi să încerc să joc cât mai bine. Mi-am asumat multe riscuri, am fost mult mai agresivă şi mi-am impus jocul”… Ce a funcţionat? Serviciul, înainte de orice (Pliskova a reușit 27 de aşi, dovada unei consistenţe remarcabile)/oricum, încheiase anul 2017 pe locul al II-lea în topul jucătoarelor care au făcut cele mai multe puncte direct din serviciu (452), fără ca mingea să fie atinsă de cea care se află la primire; cehoaica a și returnat în stilul caracteristic, lovind pe cât de tare pe atât de plat (în paranteză fie spus, cu tot respectul datorat abnegației sale, ansamblul mi se pare lipsit de variație, monoton)…
Conform celor de la WTA, pentru Halep şi Pliskova ar conta, decisiv, faptul că niciuna dintre ele nu are în palmares vreun Grand Slam; fac parte din categoria jucătoarelor care au fost numărul 1 mondial fără a cuceri un trofeu capital (categorie în care se înscrie și Woznicki, dintre jucătoarele active, precum Dinara Safina sau Jelena Jankovici – dintre cele care au transformat tenisul în amintire). Cel mai bun rezultat al Pliskovei la un Grand Slam este finala pierdută, în 2016, la US Open; a mai bifat o semifinală la Roland Garros, în 2017; se află, totodată, la al doilea sfert de finală în Melbourne. Pliskova va reveni în Top 5 WTA, după Australian Open; are chiar şansa de a deveni lider mondial, poziţie pe care a mai deţinut-o timp de opt săptămâni (dacă daneza Caroline Wozniacki obţine, la Australian Open, un rezultat mai bun decât Simona, atunci va deveni numărul 1 mondial în locul româncei; în cazul în care Halep va pierde în sferturi, Pliskova nu trebuie să triumfe, Wozniacki să nu ajungă în finală, pentru ca tenismena originară din Constanța să-și poată păstra primul loc în clasamentul WTA, la finalul turneului)…
*
Se cunoaște, deja, prima semifinală:
Caroline Wozniacki a trecut (în sferturi) de Carla Suárez Navarro 6-0; 6-7; 6-2
Elise Mertens (poziţia 37 WTA) a eliminat-o (6-4; 6-0) pe Elina Svitolina/numărul 4 mondial/, calificându-se pentru prima dată în semifinalele unui turneu de Grand Slam; vă amintiți de cele opt ore și jumătate, cu tot cu întreruperile cauzate de ploaie, pe care belgianca le-a îndurat, la Hobart, în fața Mihaelei Buzărnescu?