Simona Halep vs Magdalena Rybarikova 4-6; 6-2; 6-3 la WTA Stuttgart
Publicat de nicolaetomescu, 25 aprilie 2018, 21:51 / actualizat: 26 aprilie 2018, 12:53
Suntem aici pentru a surprinde începutul celei mai importante „etape”/sezonul european de zgură/ a anului competițional pentru Simona Halep. Iată, în sfârșit, suprafața preferată a numărului 1 WTA, cea pe care românca a obținut performanțe remarcabile…
Nu și când își face apariția terapeutul… La 4-5, după un prim set cu evoluții ale scorului de prost augur (0-1; 2-1; 3-2; 3-5)…
La sfârșitul săptămânii trecute, Halep câștigase ambele partide jucate pe zgură (în Fed Cup, la Cluj, partida România-Elveția). A însemnat debutul, pe suprafața amintită, conferind – parcă – și un nivel mai ridicat al încrederii înaintea competiției de la Stuttgart. Jocul variat de pe fundul terenului, loviturile tăioase pe lung de linie, destabilizează, de regulă, orice adversară pe zgură. Capabilă să găsească unghiuri atunci când nu forțează jocul de regularitate (pe centru), Simona a ajuns, în 2017, în 3 din cele 4 finale ale turneelor pe zgură (la care participase). Singurul în care nu a deschis capitolul final a fost tocmai… Stuttgart, oprindu-se în semifinale. Să fie, în continuare, un teritoriu interzis? A avut suficient timp de odihnă după meciurile din Fed Cup, totodată condiții de acomodare cu noua situație din Germania, unde zgura este mai rapidă decât cea a „Sălii Polivalente” din Cluj…
Dar… Magdalena Rybarikova rămâne între primele 20 de jucătoare ale lumii (locul 18 WTA). Zgura nu părea a fi suprafața cea mai propice performanțelor tenismenei slovace. Dimpotrivă, din 2017 și până în prezent, mai exact în ultimele 16 luni, jucase doar două turnee pe respectiva suprafață, iar victoria obținută luni seara (6-2; 6-2), în detrimentul Dariei Kasatkina (recenta finalistă a turneului „Premier Mandatory” din Indian Wells) a reprezentat o surpriză. Rybarikova are un joc oarecum croit pentru suprafețele rapide și iarbă, folosind tehnici asemănătoare și pe zgură; slice-ul său poate să producă iritare, mingea rămâne destul de jos, nu dă ritm adversarei. După un început, reușit, al anului de grație 2018, cu optimi de finală la Australian Open, slovaca a intrat într-un „con de umbră”, fiind învinsă – de două ori – de Monica Niculescu (la Doha și la Miami), pierzând și la Monterrey (cu slab-cotata Sofia Zhuk). La Stuttgart, revine după o pauză de nouă sezoane (nu a evoluat la competiția organizată în „Porsche Arena”)…
Revine cu 6-4 în primul set al optimilor… Pe fondul celor 14 erori neforțate ale Simonei (față de 9), cu nicio dublă greșeală (3 ale româncei), cu un procentaj mai modest al primului serviciu (paradoxal, sportiva noastră a avut 78%, dar a „îngăduit” două break-uri)… Setul secund începuse cu game-maraton (dacă este să insistăm pe mental, pe constanță și tărie de caracter, trebuia să o relanseze pe Simona Halep)… însă Rybarikova întoarce jocul, în fața româncei ușor transfigurate (oboseală?; zi nefericită?; lipsă de concentrare?)… oare contează „o gură de oxigen” (2-2)? pare-se că da, se face 5-2 (cu dureri de spate, în continuare)… 6-2, favorita este mult mai incisivă, nu se pripește, o determină pe Rybarikova să ia decizii…
Se va menține dificultatea de a învinge? Primul game al setului decisiv nu părea să-i dea câștig de cauză Simonei, lucrurile s-au schimbat în bine, dar, după o ratare exasperantă, pe fondul schimburilor de lovituri năucitoare, Rybarikova obține break-ul… Nimic nu este uşor, nimic nu pare imposibil, se irosește un tempo… 1-1, re-break… Fiecare își păstrează serviciul (până la 3-2, când Simona câștigă, la 0, pe serviciul adversarei)… 5-2, tenisul practicat de Halep are, în sfârșit, coordonatele numărului 1 mondial…