(UPDATE) Mihai Covaliu este noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român
Publicat de , 15 noiembrie 2016, 16:01 / actualizat: 15 noiembrie 2016, 17:10
Fostul mare scrimer Mihai Covaliu a fost ales, marți, în funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, au confirmat pentru AGERPRES surse din cadrul Adunării Generale de alegeri a COSR.
Mihai Claudiu Covaliu, campion olimpic și mondial la sabie, antrenor al echipei naționale masculine de sabie a României și președinte al Federației Române de Scrimă, s-a născut la 5 noiembrie 1977, în Brașov. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, profilul Educație fizică și Sport. Deține un masterat în managementul sportului.
Inițial, a practicat fotbalul, însă la doar nouă ani a fost atras de scrimă, după ce a urmărit o demonstrație făcută de lotul clubului CS Tractorul Brașov.
În 1998, a devenit membru al clubului BNR București, pentru ca ulterior să fie legitimat la CS Dinamo București. Printre antrenorii săi s-au numărat: Gabriel Duțea, Alexandru Chiculiță, Emilian Nuță.
La Jocurile Olimpice de Vară din anul 2000, de la Sydney, a ajuns în finală, după ce a trecut de francezul Damien Touya, considerat favorit. În finală l-a învins pe Mathieu Gourdain, cu scorul de 15-12, devenind primul campion olimpic la sabie din România. La Jocurile Olimpice din 2008, Beijing, s-a clasat pe locul al treilea, tot la sabie.
În 2001, în Franța, a obținut bronzul cu echipa României de sabie la Campionatul Mondial. În 2002, obține din nou locul al treilea, de data aceasta la individual, la Mondialul din Lisabona. Urcă o treaptă a podiumului în 2003, la Havana, când devine vicecampion mondial. În sfârșit, în 2005, este campionul mondial la sabie, titlu obținut la Leipzig, când l-a învins cu 15-12 pe campionul olimpic Stanislav Pozdnyakov.
Scrimerul Mihai Covaliu a cucerit medalia de bronz în proba de sabie din cadrul Jocurilor Olimpice de la Bejing, aducând a doua medalie delegației României, după ce l-a învins în finala mică a probei pe francezul Julien Pillet cu 15-11. 12 august 2008
La campionatele europene, a obținut două medalii de bronz la proba individuală de sabie, în 2007 la Gent, Belgia, și în 2008, la Kiev. Are încă trei medalii de bronz, pe echipe, la Campionatele Europene din 2001 (Koblenz, Germania), 2002 (Moscova) și 2005 (Zalaegerszeg, Ungaria). Este campion european cu echipa României de sabie, în 2006, la Izmir, Turcia.
După Jocurile Olimpice din 2008, s-a retras din activitatea competițională, devenind antrenorul lotului național de sabie. Sub îndrumarea sa, România a câștigat argintul la Europenele din 2009, de la Plovdiv, apoi aurul la campionatul Mondial din Antalya, Rareș Dumitrescu obținând argintul la proba individuală. La Campionatul Mondial din 2010, de la Paris, Cosmin Hănceanu și echipa României au obținut medalia de argint, pentru ca la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, 2012, echipa României să termine pe locul al doilea.
În 2013, Mihai Covaliu a fost ales președintele Federației Române de Scrimă, rămânând antrenorul echipei masculine de sabie a României, cu care a câștigat și argintul la Mondialele din 2013, de la Budapesta.
În anul 2013, Federația Internațională de Scrimă l-a introdus pe Mihai Covaliu în Hall of Fame, printre cei mai importanți reprezentanți din istoria acestui sport.
Printre distincțiile obținute de Mihai Covaliu, se numără: Ordinul național ”Pentru Merit” în grad de comandor (2000); Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa I (2004); Ordinul ”Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul național ”Serviciul Credincios” în grad de cavaler (2009); Ordinul național ”Serviciul Credincios” în grad de ofițer (2012).
În 2001, Mihai Covaliu s-a căsătorit cu Irina Drăghici, care făcea parte din lotul național feminin de sabie. (Agerpres/FOTO rnews.ro)