1000 de copii, tineri și părinți participă la Caravana de Teatru Forum, derulată de Salvați Copiii Iași și partenerii săi, în 10 comunități rurale ieșene
Publicat de ralucadiaconiuc, 26 iulie 2016, 12:32
În perioada iulie – octombrie 2016, Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Inspectoratul de Poliție Județean Iași va ajunge în 10 comunități rurale (Probota, Răducăneni, Șcheia, Belcești, Ceplenița, Erbiceni, Mironeasa, Drăgușeni, Popești, Țigănași) din județul Iași cu Caravana Teatru Itinerant – Teatru Forum, derulată cu sprijinul a 20 de super – eroi voluntari formați în cadrul proiectul „ZOOM IN comunitate”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
În România, la finalul anului 2013, 63% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinții lor, iar 87% dintre elevi mărturiseau că au fost cel puțin odată implicați într-o situație de abuz verbal din partea unui cadru didactic. Astfel, nu este surprinzător faptul că nivelul de violență pe care copiii îl manifestă în relație cu colegii / prietenii lor, să fie crescut considerabil; ba mai mult, nuanțele comportamentelor violente în care copiii sunt implicați deopotrivă ca victimă, agresor și martor, s-au diversificat, degenerând adesea în ceea ce studiile de specialitate definesc ca fiind bullying, respectiv, un comportament agresiv intenționat, menit să provoace disconfort sau durere, care implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, și se manifestă repetitiv, regulat (Limber, 2002; Olweus, 1993a; Nansel et al., 2001).
În baza cercetării „Bullying-ul în rândul copiilor – Studiu sociologic la nivel național” , realizate de Salvați Copiii România în 2016, în mediul şcolar, 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying. De asemenea, datele arată că 24% dintre copiii respondenți au fost umiliți sau făcuți de rușine în grupul de egali, 31% dintre copii au fost excluși din grup, 32% dintre copii spun că au fost împinși sau îmbrânciți de alți copii, în mod repetat, 39% dintre copii spun că au fost răniți ușor iar 16% că au fost bătuți în mod repetat la școală.
Diferit de alte forme de agresiune / violență printre copii, bullying-ul este un concept umbrelă ce ascunde comportamente variate cu stabilitate crescută în timp, ascunse de adulți, ce continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție.
O componentă a proiectului „ZOOM IN comunitate”, intervine direct în comunitate, prin intermediul caravanei în vederea informării, educării și sensibilizării copiilorși membrilor din 10 comunități rurale din județul Iași cu privire la violențele ce pot apare în școală și comunitate. Ca metodă de educație non-formală este folosit Teatrul Forum. Această metodă oferă șansa participanților să învețe din experiența directă și din interacțiunea cu personaje reale. La reprezentații vor participa în total 1000 de copii, tineri și părinți. Caravana este derulată cu sprijinul a 20 de voluntari, care au fost formați în cadrul proiectului privind metoda de Teatru Forum și care cu sprijinul specialiștilor au pus în scenă o piesă de teatru desprinsă din realitate, pe tema efectelor expunerii copiilor la violență în școală și comunitate.
(Comunicat de presă Salvaţi Copiii Iaşi)