219 clienţi ai HSBC au legătură cu România; 5% dintre ei au paşaport sau naţionalitate română
Publicat de Lucian Bălănuţă, 9 februarie 2015, 17:16 / actualizat: 9 februarie 2015, 18:22
Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română, potrivit datelor publicate pe site-ul ICIJ. Filiala elvețiană a băncii HSBC, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că şi-a ajutat clienţii să facă evaziune fiscală.
De asemenea, România se situează pe locul 39 în clasamentul ţărilor cu cele mai mari depozite bancare la HSBC, cu 1,3 miliarde de dolari, potrivit raportului ICIJ care se bazează pe datele furnizate de un fost expert IT al băncii, Herve Falciani, care în 2008 a plecat de la HSBC cu o serie de informaţii confidenţiale. Cel mai mare depozit de bani asociat cu un client conectat cu România este de 829,1 milioane de dolari, adaugă ICIJ.
Potrivit cotidianului Le Monde, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internaţională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.
În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la cine este responsabil pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru a evita plata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii elveţiene.
(Agerpres/ FOTO lemonde.fr)