A fost finalizat proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti de la Vaslui
Publicat de gabrielarotaru, 15 iunie 2015, 17:18
Proiectul ‘Restaurare , Consolidare şi Valorificare Turistică a Ansamblului Monument Istoric Biserica ‘Tăiere Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ şi Situl Arheologic Zona Curţilor Domneşti Vaslui’ s-a încheiat, astăzi.
Finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, proiectul în valoare de 11,7 milioane de lei, din care 8,9 milioane de lei finanţare nerambursabilă, are drept obiectiv dezvoltarea turismului cultural religios în zonă, prin introducerea Ansamblului Curţile Domenşti în circuitul turistic local.
Potrivit muzeografului Laurenţiu Chiriac, de la Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’, târgul Vaslui a cunoscut o mare înflorire în timpul domnitorului Ştefan cel Mare, prin dezvoltarea Curţii Domneşti şi prin ctitorirea Bisericii domneşti ‘Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul’ (1490).
‘Ştefan cel Mare a acordat o atenţie deosebită Vasluiului, devenit capitala Ţării de Jos a Moldovei. De-a lungul timpului, echipe de istorici şi arheologi au făcut cercetări arheologice în zonă şi iată că astăzi putem spune că un proiect de suflet al multor specialişti s-a concretizat, iar vasluienii se pot bucura din nou de Curţile Domneşti. Nu este o refacere în totalitate, dar consolidarea Bisericii ‘Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul’, amenajarea vechiului beci domnesc, construirea clopotniţei şi reabilitarea întregii zone reprezintă un proiect de o importanţă deosebită’, a declarat istoricul dr. Laurenţiu Chiriac.
Preotul paroh Ioan Mogoş a mulţumit autorităţilor pentru sprijin şi a afirmat că obiectivul îşi aşteaptă de acum înainte vizitatorii, pe care îi doreşte în număr cât mai mare.
‘Proiectul este gândit de prin 2007, când am început să facem documentaţiile, motiv pentru care într-o perioadă nu s-a văzut nimic concret. Apoi a primit finanţare şi în 2011 au început lucrările. A fost greu, au fost multe drumuri de străbătut, au mai fost şi momente delicate, dar avem acum un obiectiv important la noi în oraş, aşteptăm turişti, aşteptăm vasluienii să vină să vadă aceste locuri încărcate de istorie. Vom organiza evenimente culturale, vor fi organizate cursuri în aer liber şi sperăm să fie un loc viu, pe placul cetăţenilor’, a declarat preotul Ioan Mogoş. (agerpres/ FOTO vremeanoua.ro)