(EXCLUSIV) Proteste la mina Crucea, județul Suceava. Ministrul Liviu Pop: „Este necesară renegocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru aplanarea conflictului”
Publicat de , 28 ianuarie 2015, 20:09 / actualizat: 28 ianuarie 2015, 22:23
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, în exclusivitate, pentru postul nostru de radio, că una dintre soluțiile necesare pentru rezolvarea conflictului de la mina Crucea, este încheierea unui nou contract colectiv de muncă:
„Sunt un fel de revendicări făcute de salariați, unele dintre ele sunt realizabile prin negocierea noului contract colectiv de muncă, acolo avem un contract colevtiv de muncă valabil până în iunie 2015, deci încă 5 luni, se poate începe renegocierea acestuia și odată renegociate, unele dintre clauze pot fi rezolvate, o parte depind de legislația general valabilă, mă refer la legea pensiilor unde numai Parlamentul poate să vină cu modificări. În condițiile în care ministrul Energie Andrei Gerea sau domnul prefect al județului Suceava consideră necesară deplasarea mea, mă voi deplasa cu siguranță în zona respectivă, dar nu mai devreme de ziua de luni. Eu sper ca până atunci, lucrurile să se rezolve, pentru că toată lumea trebuie să se așeze la masă pentru a găsi soluția comună„.
A treia zi de proteste la mina din Crucea, nici o soluţie pentru cei aproximativ 400 de oameni care cer salarii mai maril condiţii de muncă mai bune şi pensii decente.
La ei au ajuns, marţi seară, liderii de sindicat care fuseseră plecaţi la Braşov, la o ședință cu liderii de sindicat ai minerilor din toată țara, şi există informaţii potrivit carora întîlnirea cu protestatarii nu ar fi fost una lipsită de incindente, adică ar fi fost acolo agresiuni verbale şi chiar fizice.
Minerii le-au cerut, din nou, demisia liderilor de sindicat. Pe de altă parte, negocierile cu şefii Companiei Naționale a Uraniului au continuat, azi, însă, parte dintre revendicările minerilor ar trebui soluționate de Ministerul Muncii sau de cel al Energiei.
Acesta este şi motivul pentru care continuă să ceară să vină la ei, la discuţii, fie premierul Victor Ponta, fie ministrul Muncii, Rovana Plumb.
De la Bucureşti nu a venit însă nimeni, nici măcar Liviu Pop, ministru al Dialogului Social, care a fost chemat la discuții de directorul Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru.
Asta i-a deranjat foarte mult pe minerii protestatari şi aceştia au hotărît să nu intre în subteran nici astăzi, pentru a treia zi consecutiv.
Problema este că, în tot acest timp, în afară de mineri, care, cel mai probabil vor avea zilele nelucrate tăiate din salariu, statul pierde foarte mulți bani pentru fiecare zi de grevă a minerilor de la Crucea.
Pentru ca filiala Crucea a Companiei Naționale a Uraniului să funcționeze timp de 24 de ore sunt necesari aproximativ 200.000 de lei. Banii acoperă costurile salariale și costurile cu utilitățile. (Radio Iasi, Adriana Dascălu/ FOTO bzi.ro)