Amenzi de peste 1,81 de milioane de lei şi 8 tone de alimente reţinute de la comercializare, în perioada sărbătorilor de Paşti
Publicat de , 7 mai 2019, 14:21
Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 1,81 milioane de lei şi au reţinut de la comercializare peste 8,17 tone de produse alimentare neconforme şi 72.280 de ouă nemarcate corespunzător, în urma controalelor efectuate în luna aprilie şi la începutul lunii mai, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) printr-un comunicat remis marţi AGERPRES.
În cadrul acestor controale realizate în perioada premergătoare sărbătorilor de Paşti, au fost emise 116 ordonanţe privind suspendarea activităţii şi 175 de ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis marţi AGERPRES, în perioada 1 aprilie – 2 mai, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel naţional, controale oficiale la obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare în pieţe agro-alimentare, în abatoare şi în centre de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţi de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.
De asemenea, ANSVSA a controlat verificarea condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală şi non-animală.
‘Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate pot fi menţionate următoarele: comercializarea mieilor fără documente de provenienţă şi transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului produselor alimentare, deficienţe privind marcarea şi etichetarea ouălor, deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, depozitarea şi comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii care nu au fost înregistrate/autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condiţiilor de temperatură şi igienă’, potrivit ANSVSA.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)