Asigurările obligatorii pentru locuinţe s-ar putea scumpi
Publicat de gabrielarotaru, 2 octombrie 2015, 05:45 / actualizat: 2 octombrie 2015, 9:11
În România, doar un milion şi jumătate de locuinţe, din cele 8 milioane, sunt asigurate împotriva riscurilor de catastrofă. Asiguratorii spun că una din cauze este faptul că populaţia percepe asigurarea obligatorie ca fiind o taxă, dar anunţă o scumpire a poliţelor.
Autorităţile analizează situaţia ca proprietarii care au încheiat o poliţă obligatorie şi care ar primi o despăgubire să suporte din buzunar o parte din sumă, în cazul unei daune totale. Directorul general al societăţii care emite poliţele obligatorii împotriva dezastrelor naturale, Nicoleta Radu Neacşu:
Nicoleta Radu Neacşu: Analizăm în momentul de faţă această oportunitate a introducerii unei francize din suma asigurată sau a măririi. Nu este luată încă o decizie. O franciză este o sumă deductibilă din valoarea daunei, pe care o suportă persoana asigurată în cazul producerii unei daune.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu spune că în prezent, la nivelul instituţiei, nu există deocamdată intenţia unei scumpiri.
Cornel Coca Constantinescu: Până în momentul de faţă nu avem informaţii de creştere a preţurilor, de aceea am prezentat metode alternative de diminuare a preţurilor, una dintre ele a fost posibilitatea de emitere a aşa-numitelor cat-bonduri, un alt instrument de transfer al riscului, alături de asigurare.
Poliţa de asigurare obligatorie acoperă trei riscuri de producere a unei catastrofe naturale specifică România – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, iar preţul este de 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. (rador/ FOTO capital.ro)