Asociația ACVO continuă proiectele adresate liceenilor Orientare profesională pentru elevii de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic ”Bogdan Vodă” Hălăucești
Publicat de Iuliana Bubuianu, 23 noiembrie 2020, 11:53
Ce presupune un loc de muncă, ce așteptări au angajatorii de la un proaspăt absolvent, ce abilități sunt necesare în funcție de domeniul ales, continuarea studiilor e preferabilă angajării imediat după facultate, e posibilă îmbinarea muncii cu urmarea unei facultăți? Sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic ”Bogdan Vodă” Hălăucești au primit răspunsuri în cadrul proiectului Conferințele ACVO, inițiat de către Asociația ACVO cu scopul de a ajuta viitorii absolvenți să ia mai ușor decizii legate de viitorul lor profesional.
În timpul întâlnirilor online, care au avut loc la mijlocul lunii noiembrie, elevii au interacționat cu Claudiu Ciortea, trainer, speaker și specialist în piața muncii cu 20 de ani experiență. Liceenii au aflat ce profesii și domenii profesionale există acum, care sunt potrivite pentru fiecare în parte ținând cont de abilitățile, capacitățile, dorințele și cunoștințele lor, realitățile economice, riscurile și avantajele profesionale.
”În pragul maturității, tinerii din clasa a XII-a au desigur – ca orice generație ajunsă la acest moment – îngrijorările și speranțele lor. Opțiunile de carieră sunt multiple, lucru care pare să îi încurce pe mulți dintre ei. Destui își doresc să intre în câmpul muncii, căci ‹‹la ce ar folosi mai multă scoală?››. La fel de mulți sunt însă și cei care optează pentru continuarea studiilor, chiar dacă nu au cristalizată o opțiune clară către care facultate să se îndrepte. M-am bucurat să văd că unii au avut întrebări legate de antreprenoriat sau de management. I-am încurajat să intre în contact – pe cât posibil – cu oameni care practică deja meseriile pe care se gândesc că ar vrea să la aibă, pentru a-i ajuta să își clarifice opțiunile și să facă o alegere cât mai apropiată de structura lor vocațională”, a spus Claudiu Ciortea.
Scopul proiectului inițiat de către Asociația ACO este ajutarea viitorilor absolvenți să își contureze viitorul profesional prin clarificarea unor aspecte extrem de importante în acest context.
„Pentru a lua cele mai bune decizii privitoare la viitorul lor profesional, elevii au nevoie de oameni cu experiență, capabili să îi ghideze în hățișul tuturor informațiilor de care dispun, să le ofere alte informații, să dea exemple de bune practici. Cu atât mai mult este nevoie de implicare în rândul tinerilor din mediul rural, unde există tendința de a se renunța la studiile superioare, fără a se lua însă în calcul pierderea oportunităților pe care acestea le oferă. Noi ne dorim ca fiecare tânăr să fie conștient de potențialul său și să opteze pentru un traseu sau altul în cunoștință de cauză, iar proiectele propuse de noi vin în întâmpinarea nevoii de dezvoltare a adolescenților”, a precizat dr.ing. Mihai Doruș, Președintele Asociației ACVO.
Elevii au avut curiozități legate de așteptările angajatorilor de la proaspeții absolvenți, perspectivele de dezvoltare personală și profesională oferite de absolvirea studiilor superioare sau de angajarea imediat după liceu, care sunt criteriile pe baza cărora își aleg domeniul profesional sau dacă și în ce condiții pot studia și munci în același timp.
”Este un proiect binevenit pentru elevii de clasa a XII-a, care sunt la o răscruce importantă din viața lor. Deciziile luate acum vor conta enorm în conturarea viitorului acestora, iar sfaturile venite de la specialiști nu pot decât să îi ajute. Au fost interesați de subiectele abordate și au adresat multe întrebări ceea ce arată că au nevoie de clarificări”, a completat Alina Cășuneanu, profesor coordonator al proiectului.
Conferințele ACVO fac parte din seria acțiunilor prin care Asociația ACVO își propune să contribuie la formarea și educarea tinerelor generații.