Astăzi creștinii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sfântul care aduce ploaia
Publicat de , 20 iulie 2015, 04:00
Bisericile Ortodoxă şi Catolică sărbătoresc astăzi, ridicarea la ceruri a Sfântului Mare Ilie, Tesviteanul – unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament.
Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetăţi, avem şi numele prorocului de Tesviteanul. Se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, dacă ţinem seama de faptul că ziua prăznuirii sale este însemnată în calendar cu roşu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt proroc.
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Şi-a desfăşurat activitatea în regatul Israel din Samaria.
Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut la naşterea lui Ilie, oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul sau în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacăra. Preoţii templului dinIerusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.
Vechiul Testament istoriseşte despre faptele lui minunate în cărţile numite Regi (III Regi şi IV Regi). De aici aflăm că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia căDumnezeu va pedepsi poporul prin seceta, dacă nu va lepăda credinţă în zeul Baal. Pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel nesocotesc cele vestite de Ilie, nu va mai ploua timp de trei ani şi jumătate.
Sfântul Ilie este nevoit să se ascundă de mania regelui Ahab la pârâul Cherit.
Aici va fi hrănit în chip minunat de corbi, care îi vor aduce dimineaţă pâine şi seară carne. Această hrană era adusă de la Templul din Ierusalim, locul unde se aduceau jertfe de pâine şi de carne. Pâinea unită cu carnea, preinchipuia Euharistia, trupul Domnului.
Mai târziu ajunge la văduva din Sarepta Sidonului, unde îl va învia pe fiul acesteia şi îi va înmulţi făină şi uleiul.
Comentatorii acestei minuni susţin că Ilie nu se adresează în mod exclusiv poporului Israel, de vreme ce îl învie pe fiul unei femei păgâne. Iar această fapta ar demonstra universalitatea lui Iahve.
Alţi comentatori spun că învierea fiului văduvei, preinchipuiaînvierea tânărului din Nain, iar faptul că făină nu se termină era chipul înmulţirii pâinilor pe care avea să o facă Hristos.
Spre sfârşitul anilor de seceta, pentru cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel şi să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu.
Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reuşit să coboare foc din cer peste jertfă să, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu aureuşit să facă.
Sfântul Ilie fiind cunoscut că cel ce a adus prin rugăciunea să seceta asupra poporului din Israel şi apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte, a ajuns să fie cinstit şi că cel ce aduce ploi.
În Liturghier, la slujba care se oficiază la vreme de seceta, întâlnim o cerere în care este redată mijlocirea Sfântului Ilie pentru ploi
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, este cunoscut ca patron spiritual şi protector al apicultorilor, aviatorilor şi energeticienilor români.
Cu ocazia praznicului Sfântului Ilie peste 150.000 de români îşi aniversează astăzi onomastica, dintre care peste 113 mii sunt bărbaţi, iar aproape 40 de mii femei. (Rador, crestinortodox.ro/ FOTO crestinortodox.ro)