Astăzi, sărbătoarea Sfântului Gheorghe
Publicat de , 23 aprilie 2015, 07:19
Crestinii il sarbatoaresc astăzi pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe pomenit de aproape toate Bisericile traditionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este patron al unui numar de tari, regiuni si orase printre care al Angliei.
Sfantul Mare Mucenic s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian.
Legenda Sfantului Gheorghe
S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.
Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.
In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.
Peste 900.000 de romani isi sarbatoresc onomastica cu ocazia Sfantului Gheorghe.
Din cei 910.507 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe 727.351 sunt barbati si 183.156 femei arata datele Directiei pentru Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Din totalul romancelor, 133.845 poarta numele de Georgeta, alte 33.877 – Gheorghita sau Ghiorghita si 14.929 – Geta, in timp ce 505 femei poarta numele de Ghita.
La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in 551.885 dintre cazuri, George – 146.574, Gheorghita, Ghiorghita – 24.022, iar 4.870 de romani poarta numele Ghita. (hotnews.ro/ FOTO romaniatv.net)