Astăzi sunt comemorate victimele Holocaustului în România. Manifestări la Suceava şi Vrancea.
Publicat de gabrielarotaru, 9 octombrie 2014, 10:37 / actualizat: 9 octombrie 2014, 13:40
Luna aceasta se împlinesc 73 de ani de când au început deportările evreilor din România în Transnistria.
La Biblioteca Naţională a României a fost vernisată expoziţia „Martori şi mărturii”. Aceasta cuprinde lucrări de grafica şi obiecte ale victimelor Holocaustului, descoperite în groapa comună de la Popricani, din judeţul Iaşi.
La Suceava, în Sala de festivităţi a Muzeului de Ştiinţele Naturii, astăzi va avea loc un colocviu dedicat Zilei Holocaustului în România.
Tot în cadrul manifestării, va fi prezentat filmul documentar Holocaustul uitat, cu mărturii cutremurătoare despre masacrele de la Iaşi, Dorohoi şi Bucureşti, despre lagărele din Transnistria, despre asasinatele de la Chişinău şi Odessa, unde au murit zeci de mii de evrei.
Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu”, cu sprijinul Comunității Evreiești din Focșani, în parteneriat cu Liceul Tehnologic și Liceul Teoretic din localitate comemorează astăzi, la Sinagoga din Odobești, Ziua Holocaustului din România.
La 9 octombrie 1941 a început deportarea în masă a evreilor din Bucovina și Moldova, inclusiv din fostul județ Putna, în speță din Odobești, și alte localități ale județului, în Transnistria, de unde mulți nu s-au mai întors. Lucru puțin cunoscut astăzi și ignorat de contemporani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Focșani și Odobești au fost înființate ghetouri pentru a deporta populația evreiască din centrele celor două localități spre periferie.
Evenimentul de la Odobești are ca scop și aducerea în actualitate a momentelor mai puțin fericite din istoria României pentru ca aceste episoade triste să nu se mai repete. (radioiasi/ FOTO onlinestudent.ro)