Atenţie unde şi în ce condiţii ardeţi resturile vegetale!
Publicat de , 14 aprilie 2015, 16:23
Zeci de hectare de vegetaţie au ars doar în patru zile, gospodării, fondul forestier şi chiar vieţi omeneşti fiind puse în pericol din cauza ignoranţei unor persoane care a condus la producerea de incendii, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
În perioada 10 – 14 aprilie, pompierii militari suceveni au intervenit în 183 de situaţii de urgenţă. Dintre cele 40 de incendii înregistrate în această perioadă, pentru 31 s-a intervenit la localizarea şi lichidarea flăcărilor izbucnite la vegetaţia uscată. Au fost incendiate şi a ars vegetaţia uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă totală de aproximativ 55 de hectare. Deşi vântul a suflat cu putere în aceste zile, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, punând în pericol gospodării şi anexe, fonduri forestier şi chiar vieţi omeneşti.
Pentru stingerea acestor incendii, subunităţile ISU Suceava au intervenit cu 40 de autospeciale şi 200 de pompieri militari, în unele locaţii acestea fiind sprijinite de serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi de lucrători ai ocoalelor silvice.
Terenurile incendiate au fost de pe raza localităţilor Suceava, Fălticeni, Huşi (comuna Preuteşti), Arbore, Lipoveni, Rădăşeni, Vâlcele (comuna Stroieşti), Liteni, Leucuşeşti (comuna Preuteşti), Gura Humorului, Vama, Pădureni (oraş Siret), Vicovu de Sus, Cojocăreni (comuna Zamostea), Siret, Vatra Dornei, Ruşi (comuna Forăşti), Cacica, Hârtop, Marginea, Bălcăuţi şi Moara, în ultima locaţie înregistrându-se şi cea mai mare suprafaţă de teren incendiat, respectiv zece hectare.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 de lei.
De asemenea, pe fondul creşterii alarmante a numărului de incendii la fondul forestier la nivel naţional, Guvernul a adoptat, pe 23 aprilie 2013, Ordonanţa de Urgenţă numărul 34 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar 18/1991, ce reglementează contravenţiile, sancţiunile şi modul de aplicare al acestora, după cum urmează: Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contravenţie arderea pajiştilor permanente; Art. 14, alin. 2, lit. a): contravenţia prevăzută la art. 1, lit. f) se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridică, precizează ISU Suceava.
Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a solicitat primarilor, în şedinţa operativă de marţi, să se implice în prevenirea acestor arderi necontrolate, provocate în condiţii improprii şi fără respectarea legii.
”Tragem un semnal de alarmă primarilor care trebuie să ia măsuri pentru stoparea acestui fenomen. Un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic”, a spus Harasim. (agerpres/FOTO cronicadefalticeni.ro)