(AUDIO) Campanie de strângere de semnături pentru anularea timbrului literar
Publicat de , 11 martie 2015, 17:55 / actualizat: 11 martie 2015, 19:09
Multe edituri din România printre care, Humanitas, Polirom și Nemira au declanșat o campanie de strângere de semnături pentru anularea timbrului literar.
Acţiunea a fost iniţiată de Asociaţia Editorilor din România. Directorul executiv al Asociaţiei, Mihai Mitrică, a declarat pentru Radio Iaşi că aplicarea acestui timbru va determina creşterea preţurilor la cărţi:
”În situația în care se află la acest moment cultura română și cultura scrisă în special, încă o taxă pusă pe unii care produc pentru folosul personal al unora care nu prea mai produc, nu face decât să tragă în jos toată piața. În al doilea rând, o astfel de taxă nu există nicăieri în lume, unde nu mai există susținere din partea statului, pentru cititori consecințele sunt creșterea prețului cărții cu mult mai mult decât valoarea timbrului literar. Va genera un blocaj pe piață, care va duce în primul rând la diminuarea cantității de beletristică existentă.”
Acțiunea editurilor de a strânge semnături pentru contestarea timbrului literar este neinspirată și anticolegială, a declarat astăzi, președintele Uniunii Scriitorilor de la Iași, Casian Maria Spiridon. El spune că editurile nu ar dori raportarea tirajului real.
”Este un gest anticolegial în primul rând și mă uimește faptul că ei au pornit o campanie împotriva legii, pentru că legea spune clar, din 94, nu este o noutate, de ce s-au trezit acum? Sau se tem că vor fi obligați să raporteze exact tirajul pe care îl publică? Văd că toată lumea are o grijă cu timbrul literar. Există timbru artistic. Timbrul cultural în general, care se referă la muzică, la pictură, la teatru. Dacă vă duceți la teatru, când cumpărați biletul plătiți și taxa aia de spectacol care este taxă de timbru. Curios căspectatorii nu au spus niciodată că sunt împotriva taxei de timbru pentru teatru, așa cum cititorii nu vor spune niciodată că sunt împotriva taxei pentru timbru literar. Culmea, că sunt editorii împotrivă. Cititorul nu va zice niciodată că nu vrea să dea un leu, să ajute scriitorul.”
În replică, directorul Asociaţia Editorilor din România, Mihai Mitrică susţine că raportarea tirajelor nu se face in mod arbitrar, iar cărţile se vând destul de greu în România:
”Țin să vă spun că editurile sunt persoane juridice, sunt supuse controlului organelor fiscale ale statului, nu îți permite nimeni să facă tiraje duble, triple. În momentul în care spui că editorii fac evaziune fiscală și ascund tiraje, arată că nu prea știi despre ce e este vorba. Cartea se vinde extrem de prost în România.Foarte puține cărți reușesc să ajungă la public. Sunt o grămadă de motive pentru care acest demers al nostru este valid și în nici un caz necolegial”.
(Radio Iași, Constantin Mihai/ FOTO emaramures.ro)