(AUDIO) Educarea populației are un rol important în salvarea de vieți omenești în cazul unor dezastre, spune secretarul de stat în MAI, Raed Arafat,
Publicat de isoreanu, 4 martie 2017, 13:18
Astăzi, se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977 soldat cu prăbuşirea a zeci de clădiri şi moartea a peste 1500 de oameni, majoritatea din Bucureşti. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter şi a durat 56 de secunde, timp în care peste 32-ă de mii de locuinţe s-au prăbuşit sau au fost grav avariate.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, astăzi, că lumea se așteaptă de la sistemele de urgență să facă „minuni” în cazul producerii unui cutremur, însă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a subliniat că dezastrele sunt imprevizibile și un rol important îl are educarea populației:
Șeful Institutului de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu, spunea că specialiştii instituţiei au realizat, încă din anul 2005, un sistem performant care poate să oprească alimentarea cu gaze, cu energie electrică şi cu apă în capitală, cu jumătate de minut înaintea producerii unui cutremur puternic, dar nici autorităţile şi nici furnizorii de utilităţi nu au fost interesaţi până acum de acest lucru.
Constantin Ionescu a adăugat că sistemul de alertare ar putea permite şi avertizarea cetăţenilor prin SMS-uri, dar nici operatorii de telefonie mobilă nu au fost mai interesaţi.
Institutul Naţional de Fizică anunţă că România este o ţară cu un un potenţial seismic ridicat şi că în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, iar aceasta nu este singura în care pot avea loc cutremure majore cu potenţial distructiv.
Aflat într-o vizită la Buzău, premierul Sorin Grindeanu a declarat, astăzi, că guvernul a alocat în buget 25 de milioane de lei pentru intervenţie la dezastre, dar că această sumă ar trebui dublată: