(AUDIO/FOTO) Deschiderea anului academic, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
Publicat de isoreanu, 2 octombrie 2023, 15:26
La Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași a avut loc, astăzi, festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024.
Au fost invitați reprezentanți ai Parlamentului, ai autorităților locale și județene, ai celorlalte universități ieșene și ai Bisericilor Ortodoxă și Catolică. Cadrele didactice și studenții au participat, de asemenea, în număr mare la evenimentul care s-a desfășurat în Sala „Eduard Caudella”, de la Casa Balș. Rectorul Universității, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a vorbit despre proiectele instituției de învățământ superior, dar și despre faptul că două noi sedii de pe Strada Sărăriei au intrat în posesia universității, prin hotărâre de guvern. Clădirile vor fi renovate pentru a fi folosite de studenții de la UNAGE: ”Avem anul ăsta mai mulți studenți boboci care încep studiile la licență, masterat sau doctorat, în anul întâi, și concurența pentru admitere anul acesta a fost foarte bună. Pe de altă parte, veștile bune sunt legate de infrastructura, zicem noi, excelentă a universității, care în continuare se dezvoltă. Și, în anul trecut, am beneficiat de două hotărâri de Guvern prin care am primit două spații și clădirile aferente în patrimoniul Universității. Urmează să ne ocupăm de renovarea acestor clădiri și să le dăm în folosul studenților și a cadrelor didactice de la universitatea noastră, pentru că Iașul merită, într-adevăr, o universitate de învățământ artistic de elită.”
La eveniment, a fost prezent și primarul Mihai Chirica. Acesta a lăudat potențialul și rezultatele studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
Pentru ca acest potențial să fie absobit de oraș este nevoie de infrastructură culturală: ”Primăria, în cele din urmă, va finanța reabilitarea Filarmonicii și, în sfârșit, Filarmonica se va întoarce acolo unde-i este locul. Sigur, o instituție importantă a orașului și a țării, aș putea spune, alături de celelalte, pe care sigur le găzduim de fiecare dată cu bucurie. Așa cum spunea și domnul rector, am mai îmbogățit și patrimoniul Universității, printr-o clădire de pe Sărăriei, dar până la urmă, acestea sunt lucruri firești. Baia Turcească va deveni Centru de Artă Contemporană, în asociere cu Universitatea de Arte ”George Enescu”. În această toamnă avem și prima, să spunem, reprezentație, împreună cu centrele Culturale Francez și German, cu Universitatea de Arte și cu Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Iași. E un centru în care ei vor trebui să facă în special creație, pentru că au și rezidențe acolo. Sigur, o să aducem și artiști consacrați la nivel mondial, care să inspire și sigur, celelalte săli, inclusiv Palatul Braunstein, care a rămas, la fel, în asociere cu Universitatea și cu Uniunea Artiștilor Plastici, tot pentru a crește, să spunem, vizibilitatea efortului artistic pe care absolvenții și nu numai, îl fac de-a lungul timpului.”
Directorul Institutului Francez din Iași, Vincent Henry, de asemenea invitat la deschiderea anului universitar, a vorbit despre legătura tradițională dintre Institut și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași: ”Este o legătură strânsă între Institutul Francez și această universitate. ”Anul viitor, va sărbători Institutul Francez 100 de ani de prezență în România. Este prezent de mai mult de 30 de ani în Iași și Universitatea de Arte a fost dintotdeauna un partener foarte, foarte apropiat al Institutului Francez și am lucrat cu ei în toate domeniile artistice. Este pentru noi o universitate care aduce un spirit special orașului, un spirit de deschidere la artă în general, la cultura europeană și mondială. De asta avem de 30 de ani o legătura extrem de strânsă care se va perpetua. Deja vorbeam azi de proiecte legate de coregrafie, vom găzdui destul de curând festivalul Animest.”
Festivitatea de deschidere a anului academic s-a încheiat cu un spectacol oferit de studenții de la Coregrafie și Muzică ai UNAGE.
(Radio Iași/Ioana Soreanu)