(AUDIO/FOTO) „Precizia matematică” în tehnica de balet „PRELJOCAJ”
Publicat de isoreanu, 8 decembrie 2022, 17:01
La Casa Muzeelor din Iași se desfășoară, săptămâna aceasta, Masterclassul susținut de Directorul școlii de balet din cadrul Companiei Naționale de Artă Coregrafică „Ballet Preljocaj” din Franța, Guillaume Siard.
Proiectul se intitulează „Stil, Metodă, Compoziție Coregrafică – Angelin Preljocaj ” al Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Arte din cadrul Universității de Arte “George Enescu”, coordonat de conf. univ. dr. Lorette Enache și având ca partener Școala Doctorală de Teatru.
Participă balerini de la Opera Națională din Iași, studenți, masteranzi și doctoranzi de UNAGE, dansatori, coregrafi, dar și actori.
Tehnica „Preljocaj” a revoluționat baletul contemporan international. Este o thenică foarte complexă, matematică, așa cum au descris-o participanții la Masterclass:
Tcaciuc Andrei, sunt în anul 2 licență, Coregrafie. Până acum mi se pare o experiență super interesantă și m-a făcut să mă simt foarte comod în timpul lucrului cu el și mă face să am o viziune asupra dansului diferită de cum am avut până acum.
Marici Andrei, anul 2, Coregrafie – studiile de licență. Proiecțiile de filme au fost interesante pentru că n-am găsit pe nicăieri secvențele acelea și atelierul în sine ne aduce o perspectivă nouă. Îmi plac mișcările astea mai matematice.
Numele meu este Vittoria Silluzio din Italia, balerină angajată la Opera din Iași. Nu e prea dificil, dar e interesant. Totul are un sens. E matematică, geometrie, linie.
Mă numesc Pamela Tănasă Gache, sunt balerină la Opera Națională și anul 1, doctorat. El nu ține neapărat la o formă, nu cere de la noi o anumită formă. El predă și arată mișcarea și ne cere să o simțim noi și să o transpunem corporal. Îmi place foarte mult că există o precizie matematică și lucrează în fraze pe care le folosește și le repetă și e minunat să lucrăm puțin altfel decât suntem obișnuiți.
Juan Cruz Luque, și eu sunt balerin la Operă și student la facultate, anul 2 licență, la specialitatea Coregrafie. E un stil coregrafic complet nou pentru acest oraș, ce aparține de coregrafie și abilitate corporală. Nu, nu cere ceva nou sau ceva care nu facem, iar artistic este o provocare. Folosim corpul într-un fel divers și domnul Siard tot timpul ne invită să ne imaginam, să folosim creația noastră și să comunicăm prin corp – ce este intre noi și ce este înăuntru.