(AUDIO/INTERVIU) Fragmente dintr-un schelet al unui strămoș al elefantului care a trăit în urmă cu 7- 8 milioane de ani, descoperite într-o comună din Vaslui
Publicat de , 23 iunie 2015, 14:31 / actualizat: 23 iunie 2015, 16:49
Numeroase fragmente dintr-un schelet al unui strămoş al elefantului, care a trăit în urmă cu şapte – opt milioane de ani în arealul Podişului Moldovei, au fost descoperite în malul unui drum comunal din judeţul Vaslui de către specialişti ai muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad şi ai Facultăţii de Geologie Iaşi.
Cercetările din localitatea vasluiană Ghergheşti vor continua până la dezgroparea tuturor fosilelor. Osemintele descoperite sunt în plin proces de restaurare la muzeul bârlădean.
Muzeograful Laurenţiu Ursachi, unul dintre membrii echipei de cercetători care au descoperit fosilele, ne-a vorbit despre importanța acestora. Un interviu realizat de Andreea Daraban.
Andreea Daraban: Numeroase fragmente dintr-un schelet al unui strămoş al elefantului care a trăit în urmă cu 7 – 8 milioane de ani în arealul Podişului Moldovei au fost descoperite pe malul unui drum comunal din judeţul Vaslui de către specialişti ai Muzeului din Bârlad dar şi ai Facultăţii de Geologie din Iaşi.Singurul exemplar descoperit complet de până acum pe teritoriul României este expus în holul central al Muzeului Antipa din Bucureşti şi a fost găsit tot pe raza judeţului Vaslui în anul 1891.
Muzeograful Laurenţiu Ursachi de la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, unul dintre membrii echipei de cercetători care au descoperit fosilele, ne vorbeşte despre importanţa acestora. Bună ziua domnule Laurenţiu Ursachi. Bine aţi venit la Radio Iaşi.
Laureanţiu Ursachi: Bună ziua. Practic ar fi al doilea exemplar de Deinotherium, descoperit în arealul judeţului Vaslui. Au mai fost descoperite în zonă să spunem în Podişul Moldovei, elemente izolate din această specie. Bucuria este foarte mare deoarece noi am colectat mandibula care îşi păstrează dentiţia completă, ceea ce ne permite să stabilim cu precizie specia Deinotherium-ului respectiv.
Andreea Daraban: La cât estimaţi vechimea acestor fosile descoperite?
Laureanţiu Ursachi: Cam la 7 milioane de ani, de fapt în Holocenul superior, din punct de vedere al vârstelor relative al scării geologice.
Andreea Daraban: Aţi făcut această descoperire împreunmă cu o echipă de cercetători de la Facultatea de Geologie din Iaşi şi înţeleg că a fost o descoperire întâmplătoare?
Laureanţiu Ursachi: Noi avem programe de cercetare şi în fiecare an în anumite perioade ne adunăm şi mergem cu scopul precis de a indentifica puncte fosilifere şi să colectăm astfel de materiale paleontologice.
Andreea Daraban: Ce se întâmplă în prezent cu scheletul respectiv, cu bucăţile din scheletul respectiv?
Laureanţiu Ursachi: Da, din tot ceea ce am colectat de la Ghergheşti, deocamdată se află la muzeul nostru şi se află în prima etapă de restaurare şi conservare şi în momentul când vom finaliza restaurarea, începe etapa de laborator când facem studiile de specialitate.
Andreea Daraban: Ulterior acestea vor fi expuse?
Laureanţiu Ursachi: Sigur, avem în cadrul expoziţiei permanente a secţiei de Ştiinţe ale Naturii, spaţiu suficient pentru a expune această piesă deosebită şi să vedem, bineînţeles, ce mai colectăm, deoarece în teren au mai rămas elemente scheletice.
(Andreea Daraban, redactor Radio Iași/ FOTO adevarul.ro)