(AUDIO) Intervenţie pe cord fără bisturiu, în premieră națională, la Iași
Publicat de andreeadaraban, 23 mai 2016, 16:12
La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași a fost efectuată, în premieră națională, o intervenţie pe cord fără bisturiu în cazul unui pacient cu anevrism de aortă toracică rupt cu potențial letal.
La Iaşi, pacienţii diagnosticaţi cu anevrismele aortice pot fi trataţi fără intervenție chirurgicală prin refacerea endovasculară a aortei toracice (TEVAR).
Echipa de chirurgi condusă de Prof. Dr. Grigore Tinică a realizat în sala de intervenții hibride a Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași în cazul unui pacient în vârstă de 83 de ani o intervenţie inovativă prin practicarea unei metode terapeutice moderne.
Pacientul de sex masculin, prezentând multiple comorbidități, a fost operat în 2011 pentru anevrism de aortă abdominală și diagnosticat ulterior cu anevrism de aortă toracică fisurat (dilatare importantă, potențial fatal) condiții clinice care au impus abordarea unei metode noi de tratament în premieră în România în regim de urgență.
Intervenţia fără bisturiu a constat în introducerea printr-o arteră de la nivelul membrului inferior a unei proteze tubulare speciale (endograft) în segmentul afectat al aortei.
Refacerea endovasculară a aortei toracice (TEVAR) este indicată la pacienții cu: dilatare anevrismală, disecție, leziuni traumatice sau afecțiuni de țesut conjunctiv care interesează aorta toracică.
„Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași dispune de o sală de intervenții cardiovasculare hibride care a permis realizarea în premieră în România a abordului combinat chirurgical și intervențional al afecțiunilor cardiovasculare la pacienții cu risc operator crescut și boli asociate. Dotarea tehnică de excepție a sălii hibride a fost posibilă datorită parteneriatului cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, în Institut derulându-se concomitent programul Ministerului Sănătății intitulat „Tratamentul Anevrismelor Aortice prin Tehnici Hibride”, finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a declarat Prof. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași.
Abordarea terapeutică endovasculară multidisciplinară și integrată a numeroase cazuri inabordabile prin metode ale chirurgiei cardiovasculare clasice, cu rezultate clinice spectaculoase și rate de succes peste 95%, este posibilă datorită colaborării dintre Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Grigore Tinică și Departamentul de Cardiologie Intervențională condus de Dr. Igor Nedelciuc.
„Până în urmă cu un an, în România astfel de proceduri erau imposibil a fi practicate datorită costurilor prohibitive. Intervențiile endovasculare sunt proceduri hibride cu indicații precise, care se adresează pacienților care nu pot beneficia de tratament chirurgical datorită afecțiunilor asociate sau vârstei înaintate, factori care cresc inacceptabil riscul operator.
Procedeele cardiovasculare hibride realizate în Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași reduc considerabil trauma, durata intervenției, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii, scad perioada de spitalizare și permit recuperarea mult mai rapidă”, a mai subliniat Prof. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.
Astfel de intervenții s-au mai realizat planificat în Institut, însă, această operație a fost efectuată în regim de urgență.(Radio Iași, Cristina Mihăilă/ FOTO Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”)