(AUDIO) Noaptea muzeelor la Iași. Tur ciclist pentru vizitarea muzeelor ieșene
Publicat de , 16 mai 2015, 08:00
La noapte, muzee şi organizaţii de cultură din întreaga ţară vor participa la cea de-a 11-a ediţie a „Nopţii Muzeelor”.
Publicul va avea acces, gratuit, la expoziţiile şi evenimentele organizate de instituţiile participante.
În județul Iași, peste 20 de muzee vor fi deschise. Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi a pregătit un program special pe care îl va derula sub egida Palatul Culturii 60. Managerul instituţiei, Lăcrămioara Stratulat:
Viceprimarul Iașului, Mihai Chirica a spus că la Starea Civilă vor fi prezentate mai multe acte de stare civilă ale unor personalități ieșene. Vor putea fi vizionate certificatele de naștere ale lui M. Sadoveanu și E. Racoviță, certificatele de căsătorie ale lui Ion, Creangă, Petru Poni și Garabet Ibrăileanu și certificatul de deces al Elenei Cuza. Totodată, vor fi expuse, testamentele lui Vasile Alecsandri, M. Kogălniceanu, Vasile Pogor și Titu Maiorescu.
Primăria va găzdui o expoziție de pictură a maestrului Felix Aftene.
Ediţia din acest an a „Nopţii Muzeelor” va fi marcată de un protest inedit al muzeografilor.
Astfel, câte o piesă valoroasă din instituţiile de profil care se vor alătura acestui demers va fi acoperită. Managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Lăcrămioara Stratulat spune că acest protest are scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele din România.
Protestul muzeografilor este cauzat de situația apărută după 1990 prin faptul că au fost retrocedate o parte din clădirile care adăposteau muzee, fără a fi oferite clădiri echivalente.
Directorul complexului muzeal Moldova Iași, Lăcrămioara Stratulat a spus că la Iași în această situație este muzeul Vasile Alecsandri, iar acum în faza de judecată este casa memorială Mihail Sadoveanu.
La Muzeul Unirii nu va putea fi vizitată fructiera cu picior care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar la Palatul Ruginoasa, lampadarul familiei Cuza.
La muzeul M Kogălniceanu va fi acoperit serviciul de ceai, confectionat din monede de argint, care a apartinut lui M Kogălniceanu, iar la Muzeul Petru Poni, publicul nu va putea viziona medalia Legiunea de Onoare primită la 1900 de Petru Poni.
Dintre manifestările cele mai importante de astăzi, la Palatul Culturii va putea fi vizitată expoziția cu titlul Istoria Edificiului in imagini, Muzeul Unirii va găzdui expozitia Nicolae Tonitza, pictură si grafică, Muzeul Mihail Kogălniceanu va găzdui Festivalul Boieresc aflat la a 4-a ediție și va fi vernisată expoziția Mihail Kogălniceanu și epoca Daciei Literare. La muzeul Poni Cernătescu se va desfășura un spectacol de teatru, intitulat Vibrații sonore și va fi vernisată expoziția Momente din istoria tehnicii fotografice.
De asemenea, Muzeul Literaturii Române din Iași organizează, astăzi, un tur ciclist pentru vizitarea muzeelor literare din localitate.
Purtătorul de cuvânt al muzeului, Amelia Gheorghiță ne-a precizat că plecarea va avea loc la ora 17.00 din fața Palatului Culturii și vor fi vizitate Casa Dosoftei, Muzeul Otilia Cazimir, Vila Sonet, Muzeul G. Topârceanu și casa memorială M. Sadoveanu.
(Radio Iași/ FOTO agorapress.ro)