Bănicioiu: Echipele medicale stabilesc ce pacienţi vor fi transferaţi în străinătate
Publicat de andreeadaraban, 6 noiembrie 2015, 13:13
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, astăzi, că echipele medicale, în principal cele străine, vor stabili ce răniţi în incendiul din Colectiv pot fi transferaţi în străinătate.
El a precizat că pot fi transferaţi pacienţii care sunt stabilizaţi şi care au o evoluţie liniară.
‘Nu stabilim noi numărul de pacienţi şi nici pacienţii care sunt transferabili, ci îi stabilesc echipele medicale, în principal echipele medicale străine din ţările care preiau aceşti pacienţi – de astăzi, pentru că nu pot fi transferaţi decât pacienţii stabilizaţi. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că pacienţii se stabilizează, că evoluţia lor este liniară, fără să le punem viaţa în pericol. Nu ţinem cont decât de expertiza medicală. Expertiza medicală contează în astfel de situaţii. (…) Important este să vorbiţi cu experţii, s-au câştigat şase zile, iată că suntem în a şaptea zi şi medicii s-au descurcat extraordinar de bine. În funcţie de stabilizare. Am mai avut pacienţi care au trecut dintr-o stare critică în partea stabilizată, dar au revenit pe parcursul zilei. Pe lângă decizia echipei medicale, trebuie să fie decizia echipei medicale de transport şi acceptul clinicii unde se duc’, a explicat acesta.
Întrebat de ce este nevoie să fie transferaţi pacienţii în străinătate, el a spus că pentru a ‘decompensa’ presiunea de pe medicii români.
‘Este nevoie să mai decompensăm presiunea de pe medicii români. Vorbim de şapte zile care au fost foarte aglomerate cu echipe care s-au rotit, echipe foarte mari. Un număr atât de mare de pacienţi. Noi am vorbit de 90 de pacienţi critici şi gravi. Este o situaţie deosebită pentru orice ţară din Europa. De aceea şi partea de transfer. (…) Nu sunt atâtea locuri în Europa pentru un număr atât de mare de pacienţi’, a susţinut reprezentantul MS.
Potrivit acestuia, familiile răniţilor în Colectiv care vor fi transferaţi în străinătate pot folosi Formularul E112 pentru decontarea serviciilor medicale, dar numai în baza permisiunii şi acceptului medicilor şi recomandării acestora.
Bănicioiu a susţinut că a contactat încă de la început ambasadele, dar şi omologii străini, pentru a solicita ajutor.
‘Noi ca ţară, eu personal, Arafat personal, domnii doctori personal, încă din primele momente, am sunat la toţi omologii cu care avem relaţii, am contactat ambasadele, de aceea vedeţi aceste procese în desfăşurare. Eu am venit de aici de la o întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii. Discutam acelaşi lucru. Deja s-a concretizat acel lucru, avem o echipă britanică de câteva zile în Bucureşti şi explorăm şi acolo posibilitatea extinderii acelui ajutor. Fiecare ţară are un număr limitat de astfel de posibilităţi pentru a primi astfel de pacienţi’, a declarat el.
Bănicioiu a participat la o conferinţă de presă susţinută de experţi francezi şi români în tratamentul arsurilor grave. (Agerpres/ FOTO gov.ro)