Biserica armenească ‘Sfânta Treime’ are nevoie urgentă de fonduri guvernamentale pentru a nu se prăbuşi
Publicat de Andreea Drilea, 9 februarie 2015, 16:15
Una dintre cele mai vechi biserici armeneşti din România, Biserica ‘Sfânta Treime’ din municipiul Botoşani, care datează de la sfârşitul anilor 1700, are nevoie urgentă de fonduri guvernamentale pentru a evita prăbuşirea ei.
Administratorul proprietăţilor Comunităţii armeneşti din Botoşani, Gheorghe Lazarovici, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că membrii comunităţii nu pot susţine financiar consolidarea lăcaşului de cult, iar, fără sprijin din partea autorităţilor statului, monumentul istoric se poate demola.
‘Nici nu se poate vorbi de o consolidare din fonduri proprii, pentru că este vorba de un volum prea mare de bani. A ajuns în acest stadiu pentru că a căzut cupola în 1991 şi de atunci nu s-a intervenit cu nimic, nici de pe plan local, nici de pe plan naţional’, a afirmat Lazarovici.
Biserica ‘Sfânta Treime’ este cea de-a doua biserică armenească din municipiul Botoşani. Cel mai important lăcaş de cult care a fost ridicat de armeni este Biserica ‘Sfânta Maria’, care este, de altfel, cea mai veche biserică armenească din Europa (1351).
Biserica ‘Sfânta Treime’ a fost propusă pentru a fi inclusă, încă din 2012, în Programul Naţional de Reabilitare, însă acest program este nefinanţat.
Biserica armenească ‘Sfânta Treime’ datează din anii 1795-1797. Ea a fost construită pe locul unei foste mănăstiri armene cu hramul ‘Sfântul Axente’, datată 1560. Era cunoscută drept cea mai frumoasă biserică din Botoşani şi una dintre cele mai frumoase biserici creştin-ortodoxe din Moldova. (Agerpres/FOTO araratonline.com)