Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi praznicul Întâmpinării Domnului. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei sărbătoreşte hramul lăcaşului de cult
Publicat de Andreea Drilea, 2 februarie 2015, 07:24 / actualizat: 2 februarie 2015, 9:24
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi praznicul Întâmpinării Domnului.
Evenimentul apare relatat în Evanghelia Sfantului Apostol Luca. La 40 de zile după naştere, Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria şi de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii Vechi.
În Templu este întâmpinat de dreptul Simeon şi de Proorociţa Ana. Simeon este descris de Sfântul Luca Evanghelistul ca un om credincios, un drept care respecta rânduielile Legii Vechi.
Când dreptul Simeon a întâmpinat pe Hristos si a luat în braţe pe Pruncul care este trimis de Dumnezeu să Se Întrupeze, să se faca om şi să devină Mântuitorul lumii, atunci a simţit bucuria împlinirii făgăduinţelor făcute de Dumnezeu şi a simţit eliberare interioară, duhovnicească ca rasplata a aşteptării lui în rugaciune şi în preamarirea lui Dumnezeu, şi a mulţumit lui Dumnezeu printr-o rugaciune: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzura mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel” (Luca 2, 25-26).
Cuvintele Dreptului Simeon sunt de fapt adeverirea împlinirii unei proorocii a proorocului Isaia, care prevestea nasterea mai presus de natura a Mântuitorului. Totodata, Dreptul Simeon a facut si o proorocie, dupa cum vedem în continuarea istorisirii de la Sfântul Luca. El prevesteste ceea ce avea sa se întâmple cu Maica Domnului, ce avea sa treaca prin sufletul ei atunci când Mântuitorul avea sa patimeasca pentru noi.
Potrivit tradiţiei, batrânul Simeon este unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraica în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.
Se spune că, atunci când trebuia să traducă versetul de la Isaia, capitolul 7, versetul 14, anume „Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu”, s-a îndoit, gândindu-se ca este imposibil ca o fecioară să nască, aşa ca a vrut să şteargă aceste cuvinte şi să spună „iata femeia va lua în pântece”. Însă îngerul Domnului a intervenit şi a făcut o minune, spunându-i să nu fie necredincios. Şi pentru că s-a îndoit de aceasta, nu va gusta moartea pâna ce nu va vedea şi va ţine în braţele sale pe Cel ce Se naşte din Fecioară, pe Hristos Domnul. Astfel, după cum se arată în Vieţile Sfinţilor, el a crezut cele spuse de înger şi a asteptat cu dor venirea lui Hristos în lume, ducând o viaţă dreaptă şi fără de prigoană, ferindu-se de tot răul şi rugându-se lui Dumnezeu să miluiască lumea.
Astăzi, credincioşii sunt aşteptaţi la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei Iaşi, pentru a sărbatori hramul lăcaşului de cult, de Întâmpinarea Domnului.
Prima ceremonie religioasă a avut loc ieri seară, Privegherea, oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, impreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
În această dimineaţă, programul liturgic a început la ora 7:00, iar la ora 9:00 a început Sfânta Liturghie. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Mitropolia este sărbătorită şi de Sfânta Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. (Radio Iaşi/FOTO infois.ro)