Botoşani: Mai mulţi producători vor să înregistreze ‘Caşcavalul de Săveni’ ca preparat unic la nivel naţional şi european
Publicat de , 25 septembrie 2014, 17:03
Patru procesatori de lactate din Botoşani intenţionează să obţină recunoaştere naţională şi europeană pentru ‘Caşcavalul de Săveni’.
Cele patru firme au format o asociere care are în vedere dobândirea atestatului de produs tradiţional pentru ‘Caşcavalul de Săveni’, emis de Ministerul Agriculturii, iar, ulterior, recunoaştere pe piaţa Uniunii Europene.
‘Se lucrează în momentul de faţă la un caiet de sarcini, care se va depune la Ministerul Agriculturii, cu o denumire de origini protejată şi cu o indicaţie geografică protejată. Va fi un produs care se va realiza doar în arealul stabilit în caietul de sarcini’, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş.
Procesatorii susţin că reţeta după care se prepară caşcavalul de Săveni este unică, iar tradiţionalitatea este conferită atât de ingrediente, cât şi de tehnologia de lucru.
‘Pentru obţinerea produselor tradiţionale se parcurg o serie de etape de prelucrare în regim manual, spre deosebire de sistemul industrial, unde utilajele înlocuiesc operatorii.
Atestarea produsului tradiţional este o recunoaştere a instituţiilor statului în privinţa calităţii’, a declarat Carmen Dulgheriu, administratorul unei societăţi comerciale specializate în prelucrarea laptelui. (agerpres/ FOTO fabricadelapte.ro)