Camera Deputaţilor APROBĂ cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Valerian Vreme
Publicat de andreeadaraban, 13 octombrie 2014, 17:22
Camera Deputaţilor a aprobat, astăzi, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme, fiind înregistrate 153 de voturi „pentru” şi 117 „împotrivă”. Vreme a declarat, astăzi, în plenul Camerei, că el nu a săvârşit „vreo faptă nelegală” şi că imaginea sa a fost deja afectată de „acuze nemeritate”.
Deputatul Ion Ciolacu, secretar al Camerei, a anunţat, în plen, că, din cele 263 de voturi valabil exprimate, 153 au fost „pentru” şi 110 „împotrivă”.
El a precizat că se constată adoptarea hoărârii privind cererea de începerea a umăririi penale a lui Valerian Vreme, majoritatea deputaţilor prezenţi votând „pentru”.
Votul a fost secret, cu bile.
Fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea cererii de încuviinţare a începerii urmăririi sale penale, că el nu a săvârşit „vreo faptă nelegală” şi că imaginea sa a fost deja afectată de „acuze nemeritate”.
Vreme a arătat că funcţia de ministru este „preponderent politică” şi că, atunci când a semnat, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, documentele în legătură cu care este acuzat, acestea aveau avizele necesare din partea departamentelor de profil din minister. „Documentele pe care le-am semnat au avut asistenţă juridică de specialitate din partea departamentelor de profil, suportul tehnic de fundamentare şi toate avizele necesare. Mă întreb retoric ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale, toate avizele necesare şi eu refuzam să semnez. Nu puteam oare atunci să săvârşesc un abuz în serviciu? Nici nu m-am gândit şi nici nu cred că am săvârşit vreo faptă nelegală, pentru că nu am făcut acest lucru de unul singur, ci am avut suportul de legalitate!”, a explicat Valerian Vreme.
Vreme le-a spus deputaţilor că nu le cere „clemenţă” în sensul juridic al cuvântului, dar să ţină cont de problemele prezentate de el şi de „efectul devastator” pe care-l poate suporta oricare dintre parlamentari printr-o „mediatizare excesivă”. „Dragi colegi, fac apel la dumneavoastră ca prin hotărârea pe care o veţi lua să ţineţi cont nu numai de problemele prezentate aici, care sunt corecte, ci şi de efectul devastator pe care-l suportă oricare dintre noi printr-o mediatizare excesivă!”, a adăugat Valerian Vreme.
El a vorbit şi despre realizările din timpul mandatului său de un an şi jumătate de ministru al Comunicaţiilor, arătând că de numele lui sunt legate realizări ca sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor sau „agenda digitală pentru România”.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat, la începutul şedinţei, că este îndeplinit cvorumul, fiind prezenţi 236 de deputaţi. 167 de parlamentari sunt absenţi de la şedinţă, iar 19 deputaţi participă la alte activităţi.
Comisia juridică a decis anterior să dea un aviz favorabil începerii urmăririi penale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că fiecare deputat PSD va decide cum votează în cazul cererii de începere a urmăririi parlamentare a deputatului Valerian Vreme, nefiind o hotărâre la nivelul PSD şi a arătat că el va vota „pentru”.
Întrebat dacă s-a luat o decizie la PSD privind modul în care se va vota la cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme, Zgonea a precizat: „Nu, ca întotdeauna fiecare parlamentar va decide cum votează. Niciodată nu am spus, dar, după cum aţi observat, de fiecare dată, colegii care au fost prezenţi au votat pentru ridicarea imunităţii”.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorul general Tiberiu Niţu, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, a articolelor 12 şi 19 din Legea 115/1999 şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008, a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: senatorul Ecaterina Andronescu – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; deputatul Valerian Vreme – pentru abuz în serviciu; senatorul Petru Șerban Mihăilescu – pentru instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui Traian Băsescu referatul DNA prin care se solicită declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de: Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării – pentru abuz în serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani; Mihai Nicolae Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice – pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Camera Deputaţilor a fost sesizată pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Vreme Valerian, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 şi în prezent deputat, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli – contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 în baza căruia MCSI a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro, în condiţiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ, iar preţul licenţelor nu reflectă discount-ul acordat de Microsoft, nu a dispus măsuri cu privire la aspectele sesizate de către FTS România prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate.(Mediafax.ro/FOTO realitatea.net)