Conferința „Educația schimbă vieți” a Liceului Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos – un reper important în promovarea rolului educației, prin prisma valorilor europene
Publicat de ralucadiaconiuc, 8 octombrie 2019, 13:13
Ziua Mondială a Educaţiei a fost valorificată la Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos prin Conferinţa „Educaţia schimbă vieţi”, în data de 5 octombrie 2019, la Casa de Cultură „Garabet Ibrăileanu” din oraş, la iniţiativa echipei Euroscola a liceului şi sub coordonarea domnului director, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.
Evenimentul a constituit un reper educaţional important ce a confirmat consolidarea parteneriatului şcoală-comunitate, prin participarea a peste 150 de elevi, cadre didactice, parteneri educaţionali, autorităţi locale.
Scopul conferinţei a urmărit informarea şi conştientizarea publicului larg cu privire la rolul educaţiei şi al învăţării unei meserii în atingerea potenţialului fiecărui cetăţean, în acord cu obiectivele Parlamentului European exprimate prin programul Euroscola din acest an.
Directorul liceului, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, coautor al „Monografiei oraşului Târgu Frumos”, a marcat în alocuţiunea sa repere cronologice importante ale educaţiei în Târgu Frumos, integrând aspecte ale evoluţiei Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos de la înfiinţare până în prezent. Domnul Bogdan-Constantin Neculau, lector universitar dr. al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, a vorbit despre rolul educaţiei permanente şi al mentorilor în dobândirea autorităţii sociale şi profesionale, cu abordarea diferitor teme de actualitate şi de interes pentru elevi, privind deciziile lor de viitor. Domnul Dumitru Boghian, conferenţiar universitar dr. la Facultatea de Istorie şi Geografie, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a expus în prelegerea sa fenomenul învăţării după învăţare, respectiv aspecte referitoare la educaţie în procesul de formare continuă.
Doamna profesor Maria Rados, inspector şcolar pentru istorie şi ştiinţe socio-umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, a adus în atenţia publicului subiectul: Școala secolului XXI, cu evidenţierea rolului profesorului în era digitală. Alături de elevi, a fost şi Europe Direct Iaşi, prin doamna Ioana Pruteanu, consilier de comunicare, care a deschis noi orizonturi despre oportunităţi educaţionale pentru tineri.
În ansamblu, conferinţa „Educaţia schimbă vieţi” a fost o oportunitate de care au beneficiat elevii şi reprezentanţii comunităţii locale prin oferirea unei pluriperspectivităţi asupra educaţiei şi totodată un prilej de diseminare a rezultatelor şi impactului proiectului cu care Liceul Teoretic „Ion Neculce” s-a înscris la Concursul Naţional Euroscola, aflat la a XII-a ediţie a sa.
(Comunicat de presă)