Conferința Națională „Familia în Societatea Contemporană”
![Conferința Națională „Familia în Societatea Contemporană” Conferința Națională „Familia în Societatea Contemporană”](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2019/07/AFIS-FAMILIA-ÎN-SOCIETATEA-CONTEMPORANĂ.png)
Publicat de ralucadiaconiuc, 4 iulie 2019, 10:58
Ca răspuns la problemele sociale actuale ale FAMILIEI, Sucursala Teritorială Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași atrage atenția asupra problemelor și provocărilor actuale cu care se confruntă familia, organizând Conferința Națională „Familia în Societatea Contemporană”, Ediția a VI-a, prin care dorește să evidențieze importanța colaborării tuturor specialiștilor care asistă familia pentru crearea unei societăți în care se manifestă grija pentru fiecare membru al ei.
Conferința Națională „Familia în Societatea Contemporană”, reprezintă o activitate de tradiție, anul acesta ajungând la ediția a VI-a. Tema conferinței este una de maximă actualitate, deoarece familia este „veriga societății”, instituția socială fundamental care asigură funcționalitatea întregii societății.
„Așa cum observăm cu toții, familia românească se confruntă cu o serie de transformări mai mult sau mai puțin controlabile.
Una dintre temele discuției din cadrul conferinței naționale va aborda un fenomen îngrijorător și de maximă actualitate, și anume cel al migrației. Vom analiza efectele migrației părinților în străinătate asupra copiilor rămași acasă și asupra structurii familiei în ansamblul ei. Este important de menționat faptul că ultimul raport din anul 2018 prezentat de către ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție) arată faptul că numărul copiilor care au unul sau ambii părinți aflați în străinătate a ajuns la 92.027. Analizând ultimele date, observăm că din totalul acesta, 65% au unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate, 16% au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, iar 14% provin din familii monoparentale și au unicul părinte plecat la muncă în străinătate.
Foarte îngrijorător este că pentru 5% dintre acești copii, s-a instituit o măsură de protecție specială”. (dr. Roxana Necula, Președinte CNASR – Sucursala Teritorială Iași)
Teoreticienii, specialiștii și practicienii din domeniul psiho-social invitați, vor căuta răspunsuri la câteva dintre următoarele întrebări:
1. Care sunt principalele probleme cu care se confruntă familia în societatea contemporană?
2. Este familia vulnerabilă în fața provocărilor date de globalizare?
3. Cum intervin specialiștii pentru prevenirea excluziunii sociale a familiilor aflate în situație de risc social?
Scopul Conferinței Naționale „Familia în Societatea Contemporană” este de a analiza problemele actuale cu care instituția familiei se confruntă și de a identifica soluții care să prevină excluziunea socială a membrilor săi.
Evenimentul face parte din strategia de implicare a asistenților sociali, psihologi, sociologi, cadre didactice universitare, personal care desfășoară activități în domeniul social din toată țara în perfecţionarea serviciilor de asistență psiho-socială oferite familiei.
(Comunicat de presă)