Cristian Socol: Creşterea economică peste aşteptari vine pe fondul celui mai bun tablou macroeconomic postdecembrist
Publicat de , 14 mai 2015, 11:25
România a obţinut în primul trimestru al acestui an o creştere economică de 4,3% – record postcriză dar şi cea mai mare din Uniunea Europeană, pe fondul unei evoluţii pozitive consolidate a industriei şi al revenirii puternice în sectorul de construcţii, a declarat, astăzi, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilierul premierului pe probleme macroeconomice.
Acesta consideră că pe partea utilizării PIB (metoda cheltuielilor), consumul privat şi dinamica pozitivă a exporturilor au condus la o rată de creştere economică mult peste potenţial.
‘Creşterea economică peste aşteptări vine pe fondul celui mai bun tablou macroeconomic postdecembrist, cu inflaţie la minim record, deficite bugetar şi de cont curent şi datorie publică sub pragul de sustenabilitate şi o rată a şomajului redusă. Vom continua stimularea sectorului privat şi consolidarea clasei mijlocii prin măsuri de relaxare fiscală graduală, sustenabilă, încurajarea dezvoltării industriilor de valoare adăugată prin scheme de ajutor de stat ţintite către clusterele competitive şi implementarea accelerată a unor măsuri noi de creare de locuri de muncă’, a precizat Socol.
În opinia acestuia, este prioritară diseminarea echilibrată a beneficiilor creşterii economice prin creşterea puterii de cumpărare mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.
‘Dacă în prezent creşterea puterii de cumpărare a câştigului salarial mediu este de 6,4% (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut), iar la pensii de 5%, ca urmare a măsurilor promovate până la sfârşitul anului (creşterea salariului minim şi reducerea TVA la 9%), estimăm că puterea de cumpărare a populaţiei cu venituri mici şi medii să crească cu procente de peste 10%. Pilonii strategici presupun pe termen mediu o creştere economică inteligentă (orientată către sectoare cu valoare adăugată medie/ridicată), o creştere economică echilibrată spaţial şi o creştere economică sustenabilă, inclusivă, cu reconstruirea unei plase puternice de siguranţă socială, refăcută după măsurile dure de austeritate’, precizează consilierul economic al premierului.
Potrivit sursei citate, urgenţele majore pe termen scurt şi mediu în domeniul economic vizează accelerarea reformelor structurale cu precădere îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile de stat, implementarea efectivă a prioritizării investiţiilor publice în procesul bugetar, raţionalizarea cheltuielilor publice, îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare şi reducerea evaziunii fiscale, transparentizarea costurilor în domeniul sănătăţii dar şi accelerarea absorbţiei banilor europeni.
Produsul intern brut al României a crescut cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an faţă de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit estimării preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), România şi Cipru au avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni. (Agerpres/ FOTO bzi.ro)