Filmul „Taxi”, de Jafar Panahi – Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2015
Publicat de andreeadaraban, 14 februarie 2015, 21:49 / actualizat: 15 februarie 2015, 6:59
„Taxi”, de Jafar Panahi, a primit premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 – 15 februarie), care a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.
Potrivit site-ului imdb.com, filmul „Taxi”, de regizorul iranian Jafar Panahi – care este plasat în regim de arest la domiciliu în ţara sa şi are interdicţia de a-şi exercita meseria -, prezintă o zi petrecută de un şofer de taxi din Teheran.
Înainte de a prezenta premiul Ursul de Aur, preşedintele juriului celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Berlin a spus câteva cuvinte despre Jafar Panahi.
„Limitările îi inspiră, uneori, pe cei care spun poveşti să facă o treabă mai bună, dar, uneori, acele limitări pot fi atât de sufocante încât distrug un proiect şi avariază sufletul artistului. În loc să renunţe, să se umple de furie şi frustrare, Jafar Panahi a creat o scrisoare de dragoste către cinema. Filmul său este plin de dragoste pentru arta sa, pentru comunitate, pentru ţara sa şi pentru publicul său”, a spus preşedintele juriului, regizorul Darren Aronofsky.
Jafar Panahi nu a putut fi prezent la gală, însă familia sa a fost cea care a ridicat premiul Ursul de Aur pentru acesta.
Vineri, „Taxi” a fost recompensat şi cu premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun lungmetraj din competiţie.
În 2013, tot la Festivalul de film de la Berlin, cineastul Jafar Panahi a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cu lungmetrajul „Pardé”. În 2012, cineastul a fost invitat de onoare al festivalului berlinez şi, pentru că nu a putut participa la eveniment, un scaun gol a fost adus simbolic pe scenă, în timpul galei.
Jafar Panahi, recompensat în 2012 cu premiul Saharov, echivalentul european al premiului Nobel pentru pace, a fost arestat atunci când turna un documentar despre revoltele de stradă care au urmat după realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în 2009, şi a primit interdicţia de a face filme timp de 20 de ani. Condamnat la şase ani de închisoare, cineastul iranian se află pentru moment în regim de arest la domiciliu.
Jafar Panahi, recompensat cu numeroase premii la festivalurile internaţionale, pentru satirele sale sociale, cenzurate în Iran, este considerat în străinătate drept una dintre vocile cele mai originale din noul val al cinema-ului iranian.
Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, a mai fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru „Cercul/ Dayereh”, şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru „Offside”.
A fost premiat de două ori la Festivalul de Film de la Cannes („The White Balloon”, premiul Caméra d’Or 1995; „Crimson Gold”, premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).
Anul trecut, premiul Ursul de Aur a fost acordat filmului „Black Coal, Thin Ice”, de Yi’nan Diao.(Mediafax.ro/ FOTO radiocluj.ro)