Galaţi: 34% din populaţia judeţului primeşte beneficii sociale
Publicat de gabrielarotaru, 28 iulie 2015, 17:36
La nivelul judeţului Galaţi există 186.777 de persoane, reprezentând 34% din populaţia judeţului, care primesc lunar bani de la stat, sub formă de beneficii sociale, a anunţat astăzi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galaţi, Răzvan Avram, în cadrul sedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi.
Potrivit acestuia, prin beneficii sociale se înţeleg următoarele ajutoare financiare acordate de stat: alocaţia de stat pentru copii, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de încredinţare sau plasament familial pentru copiii aflaţi în dificultate, drepturi pentru creşterea copilului, ajutoare pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia lunară de hrană pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, ajutoare de urgenţă, ajutoare acordate asociaţiilor şi fundaţiilor care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, ajutoare pentru persoanele care beneficiază de statutul de refugiaţi şi nu în cele din urmă, ajutoare sociale acordate conform legii venitului minim garantat.
Astfel, până la jumătatea acestui an, AJPIS Galaţi i s-au alocat 111.498.525 lei, un buget cu 11.511.697 lei mai mare decât cel alocat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut. Din acest buget s-au efectuat plăţi nete de casă în valoare de 111.371.019 lei, pentru un număr mediu lunar de 186.777 de beneficiari, în creştere cu 482 persoane faţă de anul precedent.
,,Raportat la numărul populaţiei judeţului Galaţi – 536.167 persoane – numărul total al beneficiarilor de ajutoare financiare de la stat reprezintă peste 34%’, a precizat Avram.
Directorul AJPIS Galaţi a mai precizat că, în acest an, s-a înregistrat şi o creştere a numărului familiilor care primesc ajutor de la stat dar şi a celor care primesc venitul minim garantat.
,,Anul trecut alocam, lunar, ajutoare unui număr de 10.700 de familii, iar în acest an alocăm pentru 11.347 de familii, deci avem o creştere de 647 de familii. Pentru cei 11.347 de beneficiari ai venitului minim garantat, s-a plătit, până la finele lunii iunie 2015, suma de aproximativ 15,8 milioane lei, cu 800.000 lei mai mult decât anul trecut. Nu ştim care sunt motivele pentru care a crescut numărul de beneficiari. Fie este vorba despre oameni care aveau dreptul, chiar şi anul trecut, să primească venit minim garantat, dar nu ştiau, iar acum li s-a spus şi au depus dosar, fie este vorba despre persoane care se întorc acasă, din străinătate, pe unde au lucrat, în Spania, Italia şi dacă nu au un loc de muncă, nu au venit şi nici proprietăţi, se încadrează în condiţiile de acordare a venitului minim garantat’, a mai spus Răzvan Avram.
El a precizat că Inspecţia Socială din cadrul AJPIS Galaţi a depistat nu mai puţin de 300 de beneficiari care au primit în mod necuvenit ajutoare financiare de la stat, respectivele persoane fiind acum obligate să restituie banii încasaţi în mod ilicit. Valoarea ajutoarelor financiare încasate în mod necuvenit este de 361.030 lei, sumă pentru care s-au făcut 300 decizii de plată. Din valoarea totală de recuperat – 361.030 lei, au fost recuperaţi 259.000 lei, în timp ce 101.000 lei este valoarea debitului preluat spre recuperare de către ANAF.
‘Majoritatea cazurilor sunt beneficiari de venit minim garantat, unde legislaţia impune ca beneficiarul să nu aibă multe proprietăţi. De pildă, sunt cazuri care, în momentul în care au depus dosarul pentru ajutorul minim garantat, nu aveau în cont 3.000 lei, dar după aceea au primit de la o rudă, venită de afară, şi nu au declarat acea sumă. Mai sunt cazuri care şi-au cumpărat maşină şi nu au declarat-o, sau o aveau chiar şi când au depus dosarul, dar nu au declarat-o. De aceea, Inspecţia Socială face controale, prin sondaj, câte 3-4 pe an, pentru a nu creşte debitele’, a spus Avram. (agerpres/ FOTO giurgiuveanul.ro)