Galaţi: Consiliul Local a aprobat un împrumut de 20 milioane lei pentru asigurarea căldurii
Publicat de , 9 noiembrie 2015, 17:54
Consiliul Local Galaţi a aprobat luni, într-o şedinţă extraordinară, contractarea de la Ministerul Finanţelor Publice a unui împrumut de 20 milioane lei necesar finanţării cheltuielilor curente pentru asigurarea furnizării energiei termice către populaţie, în iarna 2015-2016.
Creditul va fi contractat conform OG 46/2015 care prevede posibilitatea primăriilor de a contracta un credit de maxim 700 milioane lei, rambursabil în maxim 20 de ani, cu o dobândă ROBOR la trei luni comunicată de Banca Naţională a României plus 3%.
Potrivit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan (UNPR), odată cu contractarea acestui împrumut în oraş se va porni furnizarea agentului termic în sistem centralizat, astfel încât caloriferele gălăţenilor ar putea să se încălzească peste minim o săptămână – perioadă estimată a fi necesară pentru punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie a agentului termic.
Edilul a mai precizat că dacă Guvernul nu ar fi aprobat hotărârea privind acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, municipalitatea gălăţeană nu ar fi avut bani pentru asigurarea plăţii agentului termic pentru această iarnă.
Potrivit conducerii societăţii de distribuţie a agentului termic, Calorgal, în municipiul Galaţi mai există în acest moment circa 30.000 de apartamente branşate la sistemul de încălzire centralizată, după ce în vară s-au debranşat declarat peste 2.400 de apartamente la care s-ar putea adăuga alte aproximativ 2.400 de debranşări nedeclarate.
Deşi temperaturile exterioare impuneau de acum două săptămâni pornirea centralizată a agentului termic, până acum acest lucru nu s-a întâmplat la Galaţi, pentru că Electrocentrale – societatea care produce agentul termic, dar se află în insolvenţă – nu a primit combustibil din partea Romgaz (principalul său creditor), fără o garanţie scrisă că SC Calorgal şi, implicit, municipalitatea gălăţeană, va plăti în avans, pe o lună, plata agentului termic livrat populaţiei. Această condiţie a fost impusă de Romgaz ca urmare a faptului că Electrocentrale a intrat în insolvenţă din cauză că societatea locală de distribuţie a agentului termic, Apaterm, nu şi-a achitat datoriile, intrând, până la urmă, în faliment şi fiind înlocuită de Calorgal.
(Agerpres/ ziare.com)