Galaţi: Primul punct studenţesc de prim ajutor din ţară, în campusul Universităţii Dunărea de Jos
Publicat de gabrielarotaru, 25 mai 2015, 17:15
Cei peste 2.500 de studenţi ai Universităţii Dunărea de Jos, cazaţi în campusul Alexandru Ioan Cuza, beneficiază începând de astăzi de un punct de prim ajutor, a cărui activitate este corelată cu a medicului coordonator al Serviciului de Ambulanţă Galaţi.
Potrivit directorului Direcţiei cămine din cadrul universităţii, Bogdan Rodeanu, legătura cu medicul coordonator este realizată prin cei 50 de voluntari care deservesc punctul, studenţi sau elevi la şcoli sau facultăţi cu profil medical şi care au mereu ,,fir roşu’, anunţând urgenţa şi apoi furnizând date din care reiese dacă mai au sau nu nevoie de intervenţia unui echipaj specializat al SMURD sau Ambulanţei.
Punctul de prim ajutor din cadrul campusului, unic în ţară, a apărut ca un parteneriat între Universitatea Dunărea de Jos şi Urban Volunteer Search and Rescue (UVSAR), un ONG aflat sub coordonarea unor servicii specializate cum ar fi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, prin care s-a dorit creşterea gradului de siguranţă a studenţilor.
,,S-a realizat acest parteneriat între universitate şi un ONG sub supravegherea Serviciului de Ambulanţă deoarece aveam nevoie de acest punct de prim ajutor în campusul unde sunt peste 2.500 de studenţi. Din ce ştiu eu este unicul de acest fel din ţară. În timp, poate vom putea diversifica activitatea acestuia’, a precizat Bogdan Rodeanu.
Cei 50 de voluntari lucrează în ture.
,,Aceştia asigură ture de câte 12 ore. Sunt câte doi pe tură cu excepţia sâmbetei şi a duminicii, când suplimentăm deoarece sunt mai multe cazuri şi avem trei persoane pe tură. Iniţial, timp de două săptămâni, punctul a funcţionat ca centru pilot. Au avut 29 de prezentări. Au fost tineri cu traumatisme dar şi intoxicaţii voluntare. Doar în două cazuri a fost necesar să mai vină şi ambulanţa’, a declarat preşedintele UVSAR, Radu Murea.
Potrivit şefului Serviciului de Ambulanţă Galaţi (SAG), Mihai Polinschi, voluntarii fac stagii de pregătire pe salvări, după un curs de bază, de prim ajutor.
,,Noi avem convenţie cu UVSAR prin care permitem practica celor care asigură punctul de prim ajutor, în cadrul SAG. Ei fac stagii de minim trei luni pe salvări, după ce fac curs de prim ajutor şi resuscitare de bază. Totul este pe bază de voluntariat. Este important că punctul este în mijlocul campusului. Voluntarii sunt instruiţi şi de noi şi de universitate şi de UVSAR. Deja au intervenit la accidente dar şi la come etanolice sau intoxicaţie cu substanţe necunoscute’, a spus Mihai Polinschi.
Prezenţa punctului de prim ajutor în campusul universitar este benefică şi pentru SMURD.
,,Înfiinţarea acestui punct de prim ajutor aduce un mare avantaj campusului dar şi SMURD, pentru care este important că aici este cineva care asigură prima intervenţie. Este importantă experienţa pe care o câştigă voluntarii care poate, mai apoi, vor putea activa în cadrul unui serviciu profesionist ‘, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, maior Eugen Chiriţă. (agerperes/ FOTO adevarul.ro)