Iași- Alergătorii ediției Semimaraton Iași 2018 vor transforma kilometri în educație
Publicat de ralucadiaconiuc, 9 martie 2018, 10:41 / actualizat: 3 aprilie 2018, 11:53
Salvați Copiii Iași este din acest an co-organizator alături de Rotary Club Iași Copou la Semimaraton 2018 al cărui start va avea loc în 22 aprilie 2018, în față Palatului Culturii. Inițiativa își propune să vină în sprijinul educației școlare, în condițiile în care peste jumătate dintre copiii din ţară noastră se află în risc de sărăcie sau excluziune socială – cel mai mare procent înregistrat de la aderarea României la UE şi aproape dublu faţă de media europeană.
Semimaraton Iaşi este un eveniment sportiv ce promovează mişcarea (alergarea în aer liber) şi un stil de viaţă sănătos, se adresează şi este oferit tuturor ieşenilor, indiferent dacă doresc să alerge, să susţină, să doneze sau doar să se bucure de o nouă oportunitate de a promova valorile de care suntem atât de mândri: istoria, tradiţia şi cultura Iaşului, spiritul liber şi tolerant al locuitorilor lui.
În funcție de nivelul pregătirii sportive, participanții își pot alege una dintre cele 4 curse din competiție: Semimaraton individual (21 km), Semimaraton ștafetă (2 x 10,5 km), Cros – Cursa individuală (10,5 km), Cursa populară (2,5 km), Cursa pentru copii.
Alergătorii ediției Semimaraton Iași 2018 vor transforma kilometri în educație alergând pentru două cauze:
1. Centrul de Educație Incluzivă „Căsuța cu Cireșe” – Salvați Copiii Iași
Acesta se adresează unor comunității defavorizate din Iași – zona Şes Bahlui (cartierul Dacia), Cartierul Cantemir și Cartierul Alexandru cel Bun. În fiecare an, prin acest program, sunt înscriși la școală 10-15 copii. Proiectul Căsuța cu Cireșe porneşte de la specificul relaţiei dintre sărăcie, excluziune socială şi abandon şcolar, situație care creează un fenomen social complex şi negativ ce se regenerează continuu. Asigurarea funcţionalităţii Centrului Căsuța cu Cireșe este esenţială pentru cei 120 de copii beneficiar ai proiectului, deoarece facilităm accesul la educație și oferim premisele necesare pentru ruperea cercului vicios al transmiterii abuzului şi abandonului şcolar între generații.
2. Burse pentru elevii din mediul rural cu un coeficient de inteligență superior – Fundația Proruralis
Proruralis oferă burse pentru elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligență superior, ce provin din familii defavorizate. În prezent, Proruralis se află în al șaisprezecelea an de derulare și susține material, la liceele de elită din Iași, 100 copii cu vârstele cuprinse între 11 și 19 ani. De-a lungul timpului, beneficiarii burselor Proruralis au încheiat studiile în poziția de șef de promoție, au câștigat concursuri și olimpiade școlare.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2013 – 2014 în județul Iași 948 copii au abandonat învățământul primar și gimnazial, în anul școlar următor numărul a crescut la 1021 de copii. Pentru anul școlar 2015—2016 se înregistrează o ușoară scădere a abandonului școlar: 930 copii din învățământul primar și gimnazial și 1169 din cel liceal și profesional au fost nevoiți să renunțe la școală, conform datelor prelucrate de la INS. Statistica oficială a abandonului școlar nu surprinde, însă, în totalitate dimensiunile neparticipării școlare (”copiii în afara școlii”), deoarece nu acoperă copiii care nu au mers niciodată la școală ori au abandonat școala în anii anteriori.
Un material realizat de colega Raluca Daria Diaconiuc cu Liviu Măgurianu, organizator
(Comunicat de presă)