Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, în topul oraşelor unde interesul pentru achiziţionarea de terenuri este în creştere (analiză)
Publicat de , 22 aprilie 2015, 15:05
Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca se află în topul oraşelor în care interesul pentru achiziţionarea de terenuri este în creştere, reiese dintr-o analiză realizată de un portal de specialitate.
Dintre oraşele analizate (inclusiv Bucureşti), capitala Moldovei conduce detaşat la creşterea popularităţii loturilor pentru construcţii. În acest context, din primăvara anului 2014 şi până în prezent, numărul celor aflaţi în căutarea unei asemenea proprietăţi a crescut cu 183%, însă faţă de celelalte centre regionale, Iaşi ocupă ultimul loc ca volum absolut al cererii.
În ultimul an, valoarea medie de achiziţie a unei parcele în zona oraşului Iaşi a rămas la aproximativ acelaşi nivel, consemnând o variaţie de sub 1%. ‘În prezent, pretenţiile proprietarilor pornesc de la 8 euro pe metru pătrat (pentru un lot de aproape 4.000 de metri pătraţi din zona Popas Păcurari)’, notează realizatorii cercetării.
Pe poziţia secundă a clasamentului privind interesul pentru cumpărarea de terenuri se află Bucureşti şi împrejurimile sale, cu un procentaj de 79% în ultimele 12 luni. Ca volum, cererea din Capitală este cu 78% mai mare decât cea consemnată în următorul oraş clasat, respectiv Braşov.
‘În ultimele 12 luni, preţul mediu solicitat de vânzători a rămas relativ constant, consemnând doar un avans uşor, de 2%. Pretenţiile acestora pornesc acum de la 45 de euro pe metru pătrat (pentru o parcelă de 900 de metri pătraţi din zona Militari-Chiajna)’, se menţionează în analiza realizată de portalul imobiliare.ro.
Podiumul este încheiat de Cluj-Napoca şi principalele localităţi limitrofe, unde interesul vizitatorilor pentru parcele pretabile pentru construcţii s-a majorat cu 61%. Pe de altă parte, proprietarii au ridicat ştacheta de preţ cu circa 10% în perioada menţionată. Un teren în Feleacu, de exemplu, în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, este disponibil spre vânzare cu 24 de euro/mp.
Potrivit analizei, următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanţa, cu o creştere anuală importantă de 57%, Timişoara (majorare de 56%) şi Braşov, cu cea mai redusă creştere a interesului pentru terenuri, respectiv 18%. (Agerpres/ FOTO focus-energetic.ro)