În motivarea Curţii Constituţionale se arată că hotărîrea Senatului României privind cazul Dan Şova este neconstituţională
Publicat de , 19 mai 2015, 16:49
Curtea Constituţională a României arată, în motivarea privind cazul Dan Şova, că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiţiei.
”Curtea constată că, prin Hotărârea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul îşi fundamentează rezultatul votului pe dispoziţii legale şi regulamentare contrare Constituţiei, care conferă acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea fundamentală.
Potrivit preambulului hotărârii, cererea referitoare la încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan-Coman Şova a primit 79 de voturi ‘pentru’, 67 de voturi ‘contra’ şi 5 voturi au fost anulate. Reţinând, în articolul unic, neîndeplinirea condiţiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 şi de art.173 din Regulamentul propriu, care consacră cvorumul decizional al majorităţii absolute în cazul încuviinţării reţinerii şi arestării preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituţia.
În concluzie, Curtea constată că hotărârea Senatului este neconstituţională prin raportare la dispoziţiile art.1 alin.(5) şi art.76 alin.(2) din Constituţie”, se precizează în motivarea CCR. (agrepres/FOTO lexcafe.ro)