ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova. Scrutinul, urmărit îndeaproape de Bruxelles şi Moscova
Publicat de Lucian Bălănuţă, 30 noiembrie 2014, 12:21 / actualizat: 1 decembrie 2014, 7:19
Peste 2.000 de secţii de votare s-au deschis, duminică dimineaţă în Republica Moldova, dar şi în alte state ale lumii pentru a permite cetăţenilor moldoveni cu drept de vot să-şi exprime opţiunile electorale cu prilejul alegerilor parlamentare.
Autorităţile moldovene au constituit 2.073 de secţii de votare, dintre care 95 funcţionează în afara teritoriului ţării.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secţii de votare externe au fost constituite în Italia (25), dar şi în România (11). În Statele Unite ale Americii vor fi şase secţii de votare, iar în Franţa, Portugalia şi Rusia, câte cinci. În Marea Britanie şi Canada vor fi câte trei secţii, iar în Ucraina două.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se va putea merge la urne până la ora 21.00.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, considerate cruciale pentru viitorul ţării, sunt urmărite îndeaproape de Bruxelles şi Moscova, în contextul unor tensiuni între Rusia şi Occident în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează duminică DPA şi AFP.
Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi la urne. Ei îi vor desemna, prin vot direct, pe cei 101 membri ai Legislativului care vor obţine un mandat de patru ani.
În competiţia electorală s-au înscris 20 de partide şi coaliţii politice, dar şi patru candidaţi independenţi, reprezentând atât dreapta, cât şi stânga politică, cu atitudine atât proeuropeană, cât şi prorusă.
”Nu este o competiţie între partide, ci o competiţie care vizează să se stabilească cine va ghida Republica Moldova din exterior: Moscova sau Bruxellesul”, declara pentru AFP analistul Oazu Nantoi, de la Institutul de politici publice din Chişinău.
Ca şi Ucraina, Republica Moldova a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană şi actualul guvern, format dintr-o coaliţie proeuropeană, doreşte ca ţara să devină membră a UE.
Moscova susţine financiar şi militar regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. Săptămâna ce a precedat votul a fost una agitată, culminând cu interzicerea partidului prorus Patria şi cu plecarea liderului acestuia la Moscova, aminteşte DPA.
(Agerpres/ FOTO unimedia.md)