Ambasadorul României la Lisabona, Ioana Bivolaru, despre incendiul de vegetaţie din Potrugalia
Publicat de gabrielarotaru, 20 iunie 2017, 10:26
Este doliu naţional în Portugalia şi astăzi după incendiul de vegetaţie soldat cu moartea a 63 de persoane, 135 sunt rănite, peste 1.000 de pompieri luptă în continuare cu flăcările care continuă să se extindă.
Tragedia este cea mai gravă din istoria recentă a ţării care se confruntă adesea cu incendii de vegetaţie în lunile călduroase şi uscate de vară.
Ambasadorul României la Lisabona, Ioana Bivolaru: Aici la Lisabona am fost şocaţi de violenţa acestor incendii devastatoare. Incendiile de pădure estivale sunt ceva obişnuit în Portugalia, însă de data aceasta dimensiunile au fost apocaliptice. Majoritatea victimelor au fost surprinse în maşini. Se vorbeşte la acest moment de 20 de sate care au fost afectate, unele dintre ele distruse în proporţii covârşitoare. Este cel mai mare dezastru din Portugalia în ultimele decenii. Este vorba de o regiune la 50 de kilometri de oraşul Coimbra, oraşul cu cea mai veche universitate din ţară şi una dintre cele mai vechi din Europa. Se pare că incendiul a fost declanşat sâmbătă după-amiază, focul pornind din cauze naturale, un fulger ar fi provocat focul pe fondul unei furtuni uscate. Aşa cum vă spuneam, Portugalia este predispusă la aceste incendii forestiere. Ceea ce s-a întâmplat de data aceasta este că au fost întrunite cele mai rele condiţii posibile. Avem un adevărat cocktail exploziv, este secetă, este o căldură intensă cu peste 40 de grade, cu un cod roşu de caniculă şi această vegetaţie uscată densă, sunt aceste păduri de eucalipt care ard extrem de repede şi care consumă apa din sol. Bilanţul revizuit vorbeşte despre 62 de persoane decedate, peste 50 de răniţi. În acelaşi timp, ce am observat, am observat o intervenţie hotărâtă a autoritaţilor. Peste 350 de soldaţi şi 700 de pompieri au intervenit pentru a stinge aceste incendii şi pentru a salva persoanele afectate. La acest moment suntem în perioadă de doliu. Continuă operaţiunile de salvare şi de stingere a incendiilor. Este o anchetă în desfăşurare pentru a afla cauza incendiilor. Vom vedea cum se vor desfăşura lucrurile spre sfârşitul săptămânii, dar ceea ce am observat aici la acest moment este această intervenţie hotărâtă a pompierilor voluntari, a serviciilor medicale de urgenţă, a Gărzii Naţionale Republicane. Aceştia sunt în continuare eroi naţionali în lupta pentru salvarea a cât mai multor vieţi omeneşti.
Bineînţeles de peste tot au venit mesaje de solidaritate. Şi România a fost printre cei care au adresat repede, prin vocea dumneavoastră, doamnă ambasador, şi prin vocea preşedintelui Iohannis mesaje de solidaritate faţă de portughezi.
Ioana Bivolaru: Au fost de asemenea extrem de multe exemple de solidaritate europeană, au fost uniţăţi pentru stingerea incendiilor trimise din Spania, Franţa, Italia şi Grecia. A fost activat mecanismul european de protecţie civilă. Spania a deplasat patru avioane specializate, 19 maşini de pompieri şi 100 de militari. Există de asemenea o contribuţie solidă şi din partea Germaniei şi Italiei. Impresionează de asemenea solidaritatea internă a portughezilor. În mai multe puncte din Lisabona şi din alte oraşe din Portugalia a început o colectare de produse de primă necesitate pentru oamenii din zonele calamitate.
Despre românii care au putut fi prinşi în această catastrofă aveţi noi detalii, eventual?
Ioana Bivolaru: Sigur. Din momentul declanşării acestui incendiu Ambasada României la Lisabona a avut în atenţie acest incident şi a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile locale, serviciul de protecţie civilă, poliţia judiciară, Institutul Naţional de Urgenţe Medicale, spitale şi agenţii funerare din regiune. Suntem în contact cu toată lumea, cu Ministerul de Externe portughez, în mod evident, pentru a obţine date suplimentare precum şi informaţii cu privire la naţionalitatea şi identitatea vicitmelor. Până la această oră nu s-a confirmat existenţa vreunei victime de naţionalitate română. Rămânem în contact cu toate autorităţile responsabile. Suntem pregătiţi să acordăm asistenţă consulară în funcţie de solicitări. Este un proces extrem de anevoios de identificare a victimelor, cele mai multe dintre acestea fiind carbonizate, fiind în maşini, deci un proces extrem de dificil. Dar cum spuneam, rămânem în legătură permanentă şi de asemenea pregătiţi pentru această asistenţă consulară. (Rador/ FOTO click.ro)