Ameninţarea lansată de preşedintele Putin la adresa SUA şi a aliaţilor trebuie luată foarte în serios la Washington, spun experţii
Publicat de , 21 februarie 2019, 09:23
Ameninţările ruseşti la adresa SUA şi a ţărilor europene care ar găzdui rachete nucleare americane vin într-un moment în care la Washington continuă investigaţiile privind o eventuală implicare rusească în favoarea campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump.
În acest context tensionat, pentru a treia oară de la începutul anului, marina americană trimite o navă de război în Marea Neagră pentru exerciţii multinaţionale.
Ameninţarea lansată de preşedintele Putin trebuie luată foarte în serios la Washington, spun experţii, şi nu numai din perspectiva retoricii venite de la Kremlin, ci din aceea a acţiunilor Moscovei.
Administraţia Trump este însă în dificultate din cauza investigaţiei privind potenţiala cooperare a campaniei Trump cu Kremlinul în alegerile prezidenţiale din 2016, iar ameninţările lansate de preşedintele Putin vin într-un moment în care, la Washington, experţi în securitate naţională spun că preşedintele Putin ar putea avea ascendenţă asupra preşedintelui Trump.
Ameninţarea cu rachete ruseşti, inclusiv cu arme nucleare, care ar ţinti SUA nu este nouă nici pe departe.
Experţii spun însă că în mijlocul deteriorării continue a relaţiilor cu Washingtonul, Vladimir Putin a emis unele din cele mai explicite ameninţări făcute vreodată.
Ceva mai devreme, în această lună, subsecretarul pentru controlul armamentelor, Andrea Thompson, se referea şi la declaraţiile ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, privind dezvoltarea în următorii doi ani de noi rachete de croazieră şi hipersonice bazate la sol. Doamna Thompson comenta atunci
Andrea Thompson: SUA nu fac lucruri bazate pe reacţii pentru Rusia. Noi întreprindem acţiuni care să sprijine şi să apere securitatea poporului american, orice ar cere ele. Preşedintele va finanţa orice sistem de care avem nevoie pentru a asigura securitatea poporului american, a partenerilor şi a aliaţilor noştri. Analiştii spun că realităţile economice şi politice dure din Rusia preşedintelui Putin şi memoria costurilor cursei înarmării din timpul războiului rece, care au contribuit la colapsul Uniunii Sovietice, ar putea însemna că opţiunile liderului de la Kremlin sunt limitate, o situaţie care i-ar putea tăia apetitul pentru o escaladare la preţuri mari în viitor. Statele Unite ar putea încerca să repete strategia sa de succes din timpul războiului rece, când au împins Moscova într-o cursă a înarmării pe care aceasta nu şi-a putut-o permite. Rachetele moderne de croazieră înarmate nuclear vor fi mult mai puternice şi, ca atare, mult mai înfricoşătoare decât cele care fuseseră interzise prin tratatul INF semnat în 1987. Avansurile în tehnologiile ghidate electronic au produs rachete de croazieră care îşi pot schimba rutele şi ţintele în zbor, gata de a ataca la un moment programat. Cert este că deocamdată se întoarce în Marea Neagră distrugătorul din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook pentru a doua sa operaţiune într-o lună de zile. Este pentru a treia oară în acest an când forţele navale ale SUA au trimis o navă de război în Marea Neagră. Oficialii forţelor navale americane spun că nava va consolida securitatea maritimă, stabilitatea regională, ca şi capabilităţile partenerilor din regiunea Mării Negre prin exerciţii multinaţionale. Aceşti parteneri includ în mod tipic România, Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Georgia.
(Agerpres/FOTO evz.ro)