Americanii sunt aşteptaţi la urne pentru a alege următorul şef la Casa Albă
Peste 80 de milioane de alegători şi-au exprimat deja votul anticipat, prin corespondenţă
Publicat de Andreea Drilea, 5 noiembrie 2024, 05:18 / actualizat: 5 noiembrie 2024, 8:18
Americanii îşi vor alege marţi preşedintele dintre vicepreşedinta Kamala Harris – susţinută de Partidul Democrat – şi fostul preşedinte Donald Trump – candidat al Partidului Republican.
Peste 80 de milioane de alegători şi-au exprimat deja votul anticipat, prin corespondenţă, un număr record care arată interesul pentru aceste alegeri, considerate de mulţi ca fiind decisive pentru viitorul democraţiei americane. Sumele cheltuite pentru a-i convinge pe alegători în ultimele opt luni sunt astronomice şi totalizează 2,6 miliarde de dolari. Sondajele de opinie arată că Donald Trump şi Kamala Harris se află practic la egalitate; ambii candidaţi şi-au încheiat campania în Pennsylvania, stat care ar putea decide cine va fi viitorul preşedinte. O să câştigăm Pennsylvania şi se va termina – le-a spus Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, susţinătorilor săi, în timp ce Kamala Haris, de 60 de ani, a afirmat că e timpul pentru o nouă generaţie de lideri în America. Corespondentul RRA Alexandra Andon ne spune şi care este atmosfera în capitala Statelor Unite, Washington.
Reporter: Indiferent care dintre cei doi candidaţi va fi ales, va fi un reper istoric. Va deveni o femeie preşedinte al Statelor Unite? Ar fi fără precedent. Va reveni un fost preşedinte la Casa Albă, după ce a pierdut alegerile la finalul primului mandat? Va fi ales un preşedinte care are o condamnare penală? Tot fără precedent. Cum arată Washingtonul la începutul zilei unor alegeri cu rezultat istoric? Casa Albă e înconjurată de garduri ale poliţiei, dar asta s-a întâmplat în mai multe rânduri. Capitoliul este tot aşa, perimetrat cu garduri metalice, însă clădirea este deschisă publicului pentru vizitare. Pancarte electorale sunt extrem de puţine; Washington DC e o miză mică şi are o opţiune politică destul de constantă. Chipurile candidaţilor la preşedinţie le regăseşti doar pe suveniruri – şepci, genţi, căni sau tricouri. Dar campania palidă de la Washington DC nu înseamnă nici pe departe dezinteres. La votul anticipat au venit constant şi ritmic mai mulţi alegători ca oricând. A fost un adevărat fenomen, oamenii încurajându-se unii pe ceilalţi să meargă la vot. Care să fie explicaţia? Miza resimţită: nemulţumirile sau, cum îmi spunea oficialul unei secţii de votare: „Avem probleme, dar suntem o democraţie care funcţionează şi e bazată pe respect”. Când vom afla însă rezultatul? Cu siguranţă, nu azi. Cele mai multe previziuni sunt că rezultatul va fi mai strâns ca niciodată şi că numărătoarea voturilor ar urma să dureze.
Rador/FOTO imagine ilustrativă