Comisia Europeană susține ambițiile orașelor de a atinge o serie de parametri de neutralitate climatică până în 2030. Acest plan face parte din strategia mai amplă a Pactului Verde european prin care executivul comunitar vrea să se asigure că Uniunea va deveni o zonă fără emisii poluante până în 2050.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a vorbit, în exclusivitate pentru Radio Iași, despre nevoia de a continua angajamentele unor regiuni și orașe verzi, în pofida tuturor provocărilor de ordin climatic sau geopolitic: ”Cred că este foarte important să ne reangajăm și mai intens cu orașele noastre și cu întreaga Uniune Europeană, dar și cu industria noastră și să ne concentrăm asupra motivelor pentru care Pactul Verde european este atât de important. Am avut o vară teribilă, dacă o privim din perspectiva evenimentelor meteorologice devastatoare. Plătim o factură atât de mare pentru energie, fie că este vorba de încălzire sau de răcire. Și, bineînțeles, fermierii noștri trec prin momente dificile din cauza schimbărilor meteorologice permanente. Prin urmare, cred că trebuie să ne concentrăm în mod clar, asupra misiunii de a ne asigura că orașele noastre vor fi mai ecologice, că apa va fi mai curată, că energia va fi mai ieftină și, pur și simplu, că industria noastră se va concentra cu adevărat pe tehnologiile viitoare în care Europa trebuie să exceleze.”
La nivel european, orașele sunt responsabile pentru peste 70% din emisiile globale de CO₂ și consumă peste 65% din energia mondială. Comisia Europeană consideră că acțiunea urbană este determinantă pentru atenuarea schimbărilor climatice și poate contribui în mod semnificativ la accelerarea eforturilor de a atinge neutralitatea climatică. Din acest motiv, executivul de la Bruxelles promovează mai multe acțiuni prin care investițiile sunt canalizate prioritar ca urmare a unor bune practici de mediu în orașele europene.