Liderii locali și regionali susțin revizuirea Cadrul financiar multianual 2021-2027 al Uniunii Europene, adică sumele anuale care pot fi cheltuite pentru politicile publice europene.
Printre solicitările reprezentanților reuniți în Comitetul European al Regiunilor se numără și alocarea a 60 de miliarde de euro pentru așa-numita Facilitate pentru Ucraina. Este vorba despre un nou instrument care va oferi sprijin financiar Kievului în perioada 2024-2027.
Facilitatea ar trebui să răspundă inclusiv nevoilor de reconstrucție și de modernizare a Ucrainei.
Într-un răspuns oferit colegului nostru, Lucian Bălănuță, președintele Comitetului European al Regiunilor, Vasco Cordeiro, a detaliat modul în care ar trebui ca orașele și regiunile să contribuie la reconstrucția Ucrainei: ”Există două abordări în acest sens, una este cea bilaterală, de la oraș la oraș sau de la regiune la regiune. Există mai multe exemple în acest sens, nu numai în momentele inițiale ale războiului, dar există o a doua dimensiune pe care aș dori să o subliniez și aceasta este cea care funcționează în cadrul Alianței Europene pentru Reconstrucția Ucrainei, o inițiativă lansată de Comitetul Regiunilor împreună cu alte asociații și organizații europene pentru a reconstrui Ucraina. O contribuție foarte puternică având-o orașele și regiunile nu doar în privința conceptului, ci pentru implementarea efectivă a acestei recuperări și a acestei reconstrucții.”
Prezent la Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor de la Bruxelles, liderul grupului de consilieri județeni PMP, Marian Uscatu, a vorbit despre direcțiile în care poate fi inclus forul județului Iași în strategia mai amplă a reconstrucției Ucrainei: ”Cu siguranță, în Ucraina va fi nevoie de relocarea și construcția de sedii pentru companiile care vor participa la reconstrucția acestei țări. Din acest motiv, consider că una dintre prioritățile Uniunii Europene ar trebui să fie investițiile în județul Iași. Pe lângă apropierea de Ucraina, un alt avantaj ar fi că la ora actuală, Consiliul Județean Iași are deja în implementare mai multe parcuri industriale. Ar fi de bun augur pentru ambele părți îmbinarea celor două idei și dezvoltare a unor astfel de parcuri în regiunea pe care o reprezint. În sprijinul celor spuse vine și posibilitatea companiilor de a găsi în apropiere mână de lucru ieftină și calificată, precum și posibilitate de colaborare cu firmele deja existente în regiune.”