Avertismentul Greciei: UE nu mai poate gestiona o nouă criză a migranților
Publicat de , 14 august 2021, 06:09
Grecia este în prima linie în faţa fenomenului migraţiei şi a avertizat că Uniunea Europeană nu mai poate gestiona încă o criză migratorie precum cea din 2015. Trebuie să acţioneze repede pentru a opri cât mai mulţi cetăţeni afgani să-şi părăsească ţara aflată în conflict, a declarat ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis.
Are mai multe informaţii de la Atena, Michaela Lambrinidou: Ministrul grec a semnat, la începutul săptămânii, o scrisoare comună cu miniştrii din alte cinci ţări ale Uniunii Europene – respectiv celor din Austria, Belgia, Danemarca, Germania şi Olanda – care se adresează Comisiei Europene spunând că deportările solicitanţilor de azil respinşi în blocul comunitar ar trebui să continue, în pofida intensificării conflictului din Afganistan şi a subliniat că sfârşitul acestor returnări va trimite mesajul greşit şi va încuraja tot mai mulţi afgani să încerce sa ajungă în Europa.
Cu toate acestea, frontul unit al celor şase ţări semnatare a scrisorii adresate Comisiei Europene deja a prezentat primele fisuri, întrucât, atât Germania, cât şi Olanda au anunţat că nu vor efectua deportări, pentru moment, în contextul intensificării conflictului armat din Afganistan.
Criza migraţiei a adus la lumină deficienţele sistemului european de azil, care a dispus fonduri pentru managementul crizei migraţiei din 2015, dar nu a reuşit să obţină rezultatele scontate şi nici nu a existat un consens din partea ţărilor membre pentru partajarea azilanţilor. În aceste condiţii, Uniunea Europeană a fost obligată să ia măsuri adeseori dure sau nedrepte chiar faţă de ţările de pe prima linie de primire.
Potrivit datelor oficiale, în Uniunea Europeană au intrat mai mulţi migranţi din Afganistan decât în Siria, în anii anteriori, afganii fiind cei mai numeroşi migranţi ilegali. Oficialii europeni arată că afganii sunt problema cea mai actuală, inclusiv în insulele greceşti, unde ajung majoritatea dintre ei.
Oficialii europeni insistă că situatia poate fi ţinută sub control şi nu este nici pe departe la fel de gravă ca în 2015, când în Uniunea Europeană au ajuns peste un milion de migranţi, dintre care 25% din Afganistan, provocând cea mai mare criză a migraţiei din Europa postbelică. Alţii apreciază însă că există din nou motive de îngrijorare privind insulele greceşti, avertizând că există pericolul repetării haosului din 2015, dacă statele membre ale Uniunii Europene nu adoptă o politică comună privind migraţia.
RADOR