Barometru: Politicienii de la nivel local și regional consideră că nu contează suficient în UE
Publicat de gabrielarotaru, 13 octombrie 2021, 08:34
Barometrul regional și local publicat ieri de Comitetul European al Regiunilor arată că redresarea Uniunii Europene este subminată de faptul că autoritățile naționale nu consultă orașele și regiunile cu privire la planurile de redresare de urgență finanțate de blocul comunitar.
Cel de-al doilea raport anual , care include unul dintre cele mai mari sondaje de opinie realizate vreodată la nivelul Uniunii Europene în rândul autorităților locale și regionale, evidențiază, de asemenea, inegalitățile sociale și economice tot mai mari între regiunile din aceeași țară și din întreaga Uniune Europeană.
Lucian Bălănuță relatează: Barometrul regional și local indică o perspectivă sumbră asupra modului în care sunt direcționate fondurile europene de redresare și subliniază probleme cauzate de un deficit de finanțare de 180 de miliarde de euro între cheltuieli și venituri, provocat de pandemia COVID-19. Prin raportul publicat ieri se solicită guvernelor naționale o aplicare echilibrată a planurilor de redresare și reziliență împreună cu regiunile și orașele lor. România este menționată la capitolul decalaj digital major între mediul rural și cel urban. Potrivit documentului, acest aspect s-ar putea traduce într-o tranziție economică defectuoasă în atingerea obiectivelor ecologice și digitale. Barometrul oferă o imagine de ansamblu a impactului crizei sociale, economice și sanitare asupra regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană. Faptele și constatările sale sunt completate de un sondaj de opinie publică realizat în rândul politicienilor locali și regionali din cele 27 de state membre. În cazul României, peste 86% dintre politicienii intervievați militează pentru îmbunătățirea accesului regiunilor și autorităților locale la fondurile Uniunii Europene.
(Radio Iași/ Lucian Bălănuță/ FOTO cor.europa.eu)